Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Ιστορική Mάχη της Πέτρας στον Υψηλάντη-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ


Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε φέτος όπως και κάθε χρόνο η επέτειος της Μάχης της Πέτρας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υψηλάντη ευχαριστεί τα χορευτικά Συγκροτήματα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις: Το σύλλογο Ποντίων «Ο Ευκλείδης» το χορευτικό Σύλλογο Μαυρομματίου,χορευτικό Σύλλογο Τροβάτου Αγράφων,και το χορευτικό του Υψηλάντη.  Επίσης ευχαριστεί τους βουλευτές του Νομού Βοιωτίας , τους εκπροσώπους της περιφέρειας Στερεάς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρευρίσκονταν στις φετινές εκδηλώσεις. Τα Υψηλάντεια 2016
ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και η συμμετοχή των δημοτών ήταν μεγάλη .Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Στερεάς και το Δήμο Αλιάρτου- Θεσπιέων για τη βοήθειά τους. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά.

                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ
Γιαννακόπουλος Γιώργος
    
                                                         
Η Μάχη της Πέτρας υπήρξε η τελευταία μάχη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία. Έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα της Βοιωτίας, μεταξύ Θήβας και Λιβαδειάς. Την εποχή εκείνη ήταν μία στενή δίοδος, που σχημάτιζαν οι όχθες της Λίμνης Κωπαΐδας και το βουνό Ζαγαρά (Ελικών). Επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης, που κατά περίεργη συγκυρία έθεσε τέρμα στον Αγώνα, τον οποίον είχε αρχίσει ο αδελφός του, Αλέξανδρος, με τη διάβαση του Προύθου στις 24 Φεβρουαρίου 1821.
 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα »

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε ο 4ος Ημιμαραθώνιος Λιβαδειάς-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ


Με σύμμαχο τον καλό καιρό ,διεξήχθη την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, για τέταρτη συνεχή χρονιά ο ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ Λιβαδειάς.
Ο Ημιμαραθώνιος που  διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς (Α.Κ.Ο.Λ.) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, τον Δήμο Λεβαδέων και την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ,  πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη  και με διαδρομές σε δρόμους της Λιβαδειάς.

Το χαρακτηριστικό και σημαντικό της διοργάνωσης ήταν η μεγάλη συμμετοχή αθλητών - τριών,η μεγάλη συμμετοχή θεατών -  γονέων-συνοδών, τα χειροκροτήματα οι επευφημίες προς τους αγωνιζόμενους και γενικώς η μεγάλη χαρά και ενθουσιασμός που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης.Στον 4ο Ημιμαραθώνιο συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας  κ.α.Φανή Παπαθωμά και η δήμαρχος Λεβαδέων κ.α.Γιώτα Πούλου.


21.100Μ
Τα επίσημα αποτελέσματα του 4ου Τροφώνιου Ημιμαραθώνιου Λιβαδειάς
Αποτελέσματα:
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
21.100Μ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ
10.000Μ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 
10.000Μ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ
5.000M ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 
5.000M ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝΦωτο απο Γιώργο Αντωνίου
Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης
 Πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Κωπαΐδα μέσα απο το Ιστορικό Λεύκωμα του Αντώνη Μαζαράκη-ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ


Εντυπωσιακή η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος για την
              Κωπαϊδα
Μια εντυπωσιακή εκδήλωση για την Κωπαϊδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24-9-2016 στους μαγευτικούς Κήπους Αλιάρτου, στα πλαίσια της παρουσίασης του φωτογραφικού λευκώματος του Αντώνη Μαζαράκη «ΚΩΠΑΪΔΑ:Το σήμερα του παρελθόντος».
Με την παρουσία σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Αλιάρτου-Θεσπιέων, του Περιφερειάρχη Κων/νου Π. Μπακογιάννη, των Αντιπεριφερειαρχών  κας Παπαθωμά Φανής, Μπακομήτρου Κ,Ταγγαλέγκα Ι, του Βουλευτή κου Θηβαίου Νικολάου, εξαιρετικών   επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίων και πλήθους κόσμου, ο Αντώνης Μαζαράκης αναφέρθηκε στο έργο του και στην τεράστια προσπάθεια που έκανε, στις εμπειρίες που απέκτησε από αυτή την προσπάθεια, στην Κωπαϊδα που γνώρισε και φωτογράφισε, στους επιστήμονες που τον βοήθησαν και στους ανθρώπους που τον στήριξαν στην δημιουργία του λευκώματος, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά.
Οι ομιλητές επιστήμονες αναφέρθηκαν στην κωπαϊδα  και κάλυψαν σφαιρικά, ανάλογα με το αντικείμενό τους  όλες τις πλευρές της ( Γεωμορφολογία, Αρχαιολογία, υδάτινος πλούτος, Χλωρίδα, Πανίδα).
Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια του Αντώνη Μαζαράκη, την οποία ο Δήμος στήριξε και το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή.    « Η φωτογραφική αποτύπωση της Κωπαίδας, σύμφωνα με το Δήμαρχο κο Ντασιώτη Γ. ,αποτυπώνει την σύγχρονη ταυτότητα της Αλιάρτου την οποία και θέλουμε να αναδείξουμε και αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που διεκδικούμε την παραχώρηση των Κήπων στο Δήμο μας».
Ο Περιφειάρχης κος Κων/νος Π.Μπακογιάννης, μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Αντώνη Μαζαράκη και αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις για την ανάπτυξη και ανάδειξη της Κωπαιδας, η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας.

Εκ του Γραφείου ενημέρωσης



 


Tηλέφωνο για παραγγελίες 6947447893 κ.Αντώνης Μαζαράκης
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τουρνουά 3χ3 8-9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Σκούμας:Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις...


Έχουμε την πληροφόρηση, ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θίσβης, έχει αποστείλει στα τοπικά συμβούλια της περιοχής του πρώην Δήμου Θίσβης, ένα κείμενο για το θέμα της παραλίας στη Νούσα της Θίσβης, και τους ζητά να τοποθετηθούν επ' αυτού.
Υπενθυμίζουμε, ότι α)Ο δήμαρχος, -χωρίς καμία νομιμοποίηση από το δημοτικό συμβούλιο- που είναι και μέλος της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ συνυπέγραψε με τον Προεδρο της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, συμφωνία για δημιουργία δρόμου προς άλλο παραλιακό σημείο (Ντράσσα) εκτός του όρμου της Νούσας, αντί να εφαρμόσει την απόφαση 266/2015 του δημοτικού συμβουλίου, β) ο δήμαρχος προανήγγειλε τροποποίηση της απόφασης 266/2015 του δημ. συμβουλίου Θήβας, προκειμένου να ακουστεί η "ευρύτερη τοπική κοινωνία", και την περασμένη εβδομάδα συνευρέθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων της δημοτικής ενότητας του τέως δήμου Θίσβης (όλοι της παράταξης του δημάρχου), για να εκτελέσουν την εντολή του δημάρχου, γ) Οι πολίτες της τοπικής Κοινότητας Θίσβης, με δύο λαϊκές συνελεύσεις τους το 2015 και το 2016, εκφράζοντας την τοπική κοινωνία, ζητούν την αποκατάσταση της κοινοχρησίας του δρόμου προς την παραλία Αγγελή, στον όρμο της Νούσας και την απρόσκοπτη χρήση της παραλίας αυτής και αρνήθηκαν να δεχθούν την πρόταση για κατασκευή από τη ΒΙΠΕ Θίσβης, δρόμου σε άλλη σημείο (Ντράσσα) που δεν υπάγεται καν στα διοικητικά όρια της τ.κ. Θίσβης και δ)η Κίνηση Πολιτών Θίσβης, ενόψει των τελευταίων κινήσεων του Δήμαρχου και των προέδρων της παράταξης του, διακήρυξε ότι οι Θίσβιοι δεν θέλουν "Προστάτες" .
Μακάρι οι πληροφορίες μας να είναι λάθος. Αν όμως μεθοδεύεται με αυτό τον άκομψο τρόπο, αντί της υπεράσπισης της κοινοχρησίας της οδού και της παραλίας και αντί της υπεράσπισης των αποφάσεων των λαϊκών συνελεύσεων των κατοίκων της Θίσβης, η υπεράσπιση των θέσεων της ΒΙΠΕ για τον αποκλεισμό των κατοίκων της Θίσβης από τα κοινόχρηστα πράγματα και τα συνταγματικά τους δικαιώματα, με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων άλλων κοινοτήτων, τότε θα πρόκειται αφενός μεν για την υποκατάσταση των αποφάσεων των κατοίκων της Θίσβης, για τον τόπο τους, από άλλες κοινότητες και μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα, αφού αφορά αιρετούς, που η αποστολή τους είναι να υπερασπίζονται, το Σύνταγμα, το δημόσιο συμφέρον και τον τόπο τους, τις παραλίες τους και να συμπαρίστανται στους κατοίκους γειτονικών κοινοτήτων που δέχονται αυτή την τεράστια αυθαιρεσία και όχι τις επιδιώξεις της ΒΙΠΕ. Και το σπουδαιότερο, θα συνιστά κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων με κίνητρο την στήριξη πολιτικών σκοπιμοτήτων, από αιρετούς που έχουν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα.
Ζητάμε από τα μέλη των τοπικών συμβουλίων να δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο που κυκλοφορούν οι Πρόεδροι και να σταματήσει άμεσα ο δήμαρχος τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του.
Θανάσης Σκούμας


Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων 2017: Φωτιά από 1.400 ως 1.800 κυβικά και όσα κινούνται με πετρέλαιο!

Θα βάλουν... βαθιά το χέρι στην τσέπη όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Νοέμβριο του 2010
- Θα πληρώσουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας και όσοι έχουν πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο
- Εξετάζεται προσαύξηση μέχρι και 10% για περιβαλλοντικούς λόγους
- Ποιοί πρέπει να περιμένουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας έως και 10%

Ακόμη μια αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας έρχεται να πλήξει όσους έχουν αυτοκίνητο άνω των έξι ετών, αλλά και όσους αγόρασαν αυτοκίνητο που κινείται με πετρέλαιο. Καλά είναι τα νέα για όσους έχουν αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού άνω των πέντε ετών που θα δουν σημαντική μείωση στα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουν το 2017.

Οι αλλαγές με τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων 2017 θα στηριχθούν στους ρύπους και η δικαιολογία θα έχει να κάνει με το περιβάλλον, όμως ο στόχος είναι καθαρά εισπρακτικός. Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στόχο την αύξηση των εσόδων που πέρυσι έφτασαν σχεδόν στο 1,1 δισ. ευρώ.

Έτσι θα πληρώσουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας όσοι έχουν πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Εξετάζεται να μπει προσαύξηση μέχρι και 10% για περιβαλλοντικούς λόγους, μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.

Σημαντική όμως θα είναι και η αύξηση για όσους αγόρασαν αυτοκίνητο από τον Ιανουάριο του 2007 και ύστερα και μέχρι το Νοέμβριο του 2010. Όσοι λοιπόν έχουν αυτοκίνητο άνω των έξι ετών και είναι κυβισμού από 1.400 ως 1.800 κυβικά θα δουν αύξηση στα τέλη που πλήρωσαν πέρυσι. Για παράδειγμα για ένα 1.400αρι του 2007 πέρυσι τα τέλη κυκλοφορίας ήταν 255 ευρώ. Με τον νέο υπολογισμό θα φτάσουν τα 300 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα 1.800 του 2007 τα τέλη από 380 ευρώ που ήταν πέρυσι θα εκτιναχθούν στα 500 ευρώ.
Δεν θα είναι όμως μόνο αυτές οι αυξήσεις καθώς στα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο οικονομικών είναι και η αλλαγή στις κλίμακες με το ατελές όριο να πέφτει από τα 90 g/km διοξειδίου του άνθρακα, στα 85 ή ακόμα και στα 80 g/km και έτσι θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να πληρώνουν τέλη ενώ μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν καθόλου.

Οι μόνοι που θα πρέπει να περιμένουν μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας είναι όσοι έχουν αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, άνω των 1.800 κυβικών και το οποίο είναι άνω των πέντε ετών. Εδώ, καθώς είναι χιλιάδες οι ιδιοκτήτες τέτοιων αυτοκινήτων που κατέθεσαν πινακίδες λόγω της αύξηση των τελών κυκλοφορίας, υπάρχει η σκέψη για μείωση η οποία μπορεί να φτάσει και το 10%.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το ντεκολτέ της… χρονιάς στη Λιβαδειά!

 Το Λεβαδειακός-Κέρκυρα δεν εξελίσσεται «στήθος με στήθος». Οι γηπεδούχοι πήραν από νωρίς προβάδισμα με δυο γκολ. Όσοι και οι… λόγοι για τους οποίους αλληθώρισαν όσοι βρέθηκαν στην εξέδρα.
 sport-fm.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Σχολικές αργίες: Δείτε όλες τις ημερομηνίες για την σχολική περίοδο 2016-17

Η νέα σχολική χρονιά μετρά μόλις λίγες εβδομάδες, όμως αρκετοί μαθητές μετρούν από τώρα τις αργίες το σχολικό έτος που διανύουμε.

Παρακάτω θα βρείτε το ημερολόγιο της νέας σχολικής χρονιάς με τις βασικές σχολικές αργίες:

    Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: 3 Οκτωβρίου (Γίνονται μόνο αθλητικές εκδηλώσεις)
    Σχολική Γιορτή 28ης Οκτωβρίου: Πέμπτη 27 Οκτωβρίου
    28η Οκτωβρίου (Παρέλαση): Παρασκευή 28 Οκτωβρίου
    Σχολική Γιορτή Πολυτεχνείου: Πέμπτη 17 Νοεμβρίου
    Κλείσιμο Σχολείων για Χριστούγεννα: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου
    Χριστούγεννα: Κυριακή 25 Δεκεμβρίου
    Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1η Ιανουαρίου
    Θεοφάνια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου
    Άνοιγμα Σχολείων μετά τα Χριστούγεννα: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου
    Γιορτή των Τριών Ιεραρχών: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου
    Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
    Σχολική Γιορτή για την 25η Μαρτίου: Παρασκευή 24 Μαρτίου
    25η Μαρτίου: Σάββατο 25 Μαρτίου
    Κλείσιμο Σχολείων για Πάσχα: Παρασκευή 7 Απριλίου
    Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή 16 Απριλίου
    Άνοιγμα Σχολείων μετά το Πάσχα: Δευτέρα 24 Απριλίου
    Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1η Μαΐου
    Του Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Συντάξεις Οκτωβρίου 2016: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων

Από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις για τον μήνα Οκτώβριο του 2016, να πιστώνονται από τα Ταμεία στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή

(Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη)

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 04 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Τρίτη

Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Μπασιάκου για τη διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης


ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τους Υπουργούς

    Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
    Επικρατείας (για το συντονισμό του Κυβερνητικού έργου).


ΘΕΜΑ: Υποβάθμιση της διδασκαλίας για την Ορθόδοξη Πίστη που διχάζει.

Σε συνέχεια αλλεπάλληλων πρωτοφανών κυβερνητικών ατοπημάτων, σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα, είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη μέσα στην Εκκλησία στις σχέσεις με την Πολιτεία. Γι’αυτό, από αυτή τη θέση σήμερα - θα τα πω και στην Ιεραρχία στις αρχές Οκτωβρίου - κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλης Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε ένα τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια, και λείπει ο Λόγος.» Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.Υπουργοί
Πώς η Κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την ομαλή σχέση της με την Εκκλησία, ιδιαίτερα δε πώς θα αποκαταστήσει, με διάλογο, τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Πίστης, όπως απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας;

 
                                                                                            Ο ερωτών Βουλευτής
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

«Φωτιά» θα πάρει το πετρέλαιο θέρμανσης -Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές

Τσουχτερή θα είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο ακριβαίνει εξαιτίας του νέου αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ.

Ενδεικτικό της αύξησης είναι πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι κατά 11% ακριβότερη.
Σύμφωνα με την «Ημερησία» πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου του 2015 το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε κάνει πρεμιέρα στην αγορά, ξεκίνησε δηλαδή να πωλείται με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση είναι περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11%. Αν ξεκινούσε από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου τότε τα νοικοκυριά θα το πλήρωναν με τιμή περίπου στο 0,92 ευρώ το λίτρο ή 920 ευρώ τα χίλια λίτρα σύμφωνα με τις τωρινές τιμές διύλισης και το νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Το κόστος είναι γίνεται δυσβάσταχτο αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 30 Απριλίου του 2016 - οπότε και σταμάτησε για την περασμένη χειμερινή περίοδο η διάθεση του «θέρμανσης» στην αγορά - η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο.

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους νέους υψηλότερους έμμεσους φόρους που θεσπίστηκαν στο τέλος της περασμένης άνοιξης όταν έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τα πρώτα μέτρα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ