Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Κλείνουν το ΕΠΑΛ Αλιάρτου-Στα κάγκελα οι μαθητές-ΒΙΝΤΕΟ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ 

Σε επ' αόριστον κατάληψη   του σχολείου τους προχώρησαν σήμερα το απόγευμα οι περίπου 90 μαθητές του ΕΠΑΛ Αλιάρτου, που διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας  να καταργήσει και τις 6 ειδικότητες του Εσπερινού ΕΠΑΛ,επειδή δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών.
Πρόκειται  για  ειδικότητες που έχουν διακριθεί με τις εξαιρετικές επιδόσεις των μαθητών και αποτελούν ελπίδα για το μέλλον του ΕΠΑΛ Αλιάρτου.
Στη Β΄ τάξη του εσπερινού ΕΠΑΛ  Αλιάρτου έχουν εγγραφεί ήδη 38 μαθητές.  Τρία από τα έξι τμήματα που δεν εγκρίνει το Υπουργείο (Γεωπονίας, Οικονομίας και Πληροφορικής) δεν υπάρχουν σε κανένα Εσπερινό ΕΠΑΛ της Βοιωτίας! Αλλά και για τους μαθητές των άλλων τριών τμημάτων  τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι περισσότεροι μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ είναι εργαζόμενοι και δεν μπορούν να εγγραφούν σε άλλα ΕΠΑΛ. Τα ίδια προβλήματα έχουν και άλλα σχολεία. Στο ΕΠΑΛ Θήβας δεν εγκρίθηκε το τμήμα Πληροφορικής της Β΄ τάξης με 9 μαθητές!
 Να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες και τα τμήματα του ΕΠΑΛ Αλιάρτου δήλωσαν οι μαθητές στο Permisospress, που οδηγούν στο κλείσιμό τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόεδρος Ξηρονομής:Ξενάγηση-παρωδία των Αμερικανών δημοσιογράφων στη Δ.Ε. Θίσβης



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΞΗΡΟΝΟΜΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ



Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ΣΠΟΑΚ (Αρίων), η οποία είχε σαν σκοπό την προβολή των τοπικών προϊόντων, καθώς και την ανάδειξη της αρχαιολογικής ιστορίας της περιοχής εξελίχθηκε σε μια ξενάγηση -  παρωδία των Αμερικανών δημοσιογράφων.

Οι διοργανωτές της δράσης αυτής έκαναν επιλεγμένη προβολή προϊόντων της περιοχής, ενώ από τη Δημοτική Ενότητα Θίσβης πέραν των προϊόντων της Ιεράς Μονής Μακαριώτισσας, κανένα άλλο προϊόν δεν προβλήθηκε.

Το λυπηρό είναι ότι δεν ενημερώθηκε καμία Τοπική Κοινότητα καθώς και για την επίσκεψη στην Αλυκή δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο Ξηρονομής.

Η επιλεκτική αυτή συμπεριφορά των διοργανωτών μόνο αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί.

(Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν τον Καλλικράτη ορισμένοι δε γνώριζαν καν την ύπαρξη του ΣΠΟΑΚ).




                                                                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


                                                                                                       ΚΕΦΑΛΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Για ποιους μειώνονται τα τέλη κυκλοφορίας-Εγκύκλιος γενικού γραμματέα Εσόδων

Εγκύκλιος γενικού γραμματέα Εσόδων
Μειωμένα θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώνουν από φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι κάτοχοι μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων καθώς με βάση τη νομοθεσία για τον υπολογισμό της παλαιότητας θα μετρά στο εξής το έτος πρώτης ταξινόμησης σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το έτος ταξινόμησης τους στην Ελλάδα.

Η αλλαγή για τους ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων θεσπίστηκε με το νόμο 4410/2016 και οδηγεί σε μεγαλύτερη παλαιότητα για τα μεταχειρισμένα ΙΧ και έτσι σε μείωση των τελών κυκλοφορίας τους.

Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που απεστάλη στους αρμόδιους φορείς και στις ΔΟΥ παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επανακαθορίζεται η έννοια της «πρώτης ταξινόμησης» για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Κυκλοφορίας έτους 2017 και επόμενων, στα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης και Επιβατικά Δημοσίας Χρήσης, οχήματα.

Συγκεκριμένα όπου στις ισχύουσες έως σήμερα διατάξεις γίνεται αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» αντικαθίσταται με την αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.)».

Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, για τα επιβατικά οχήματα που εισάγονται στην Ελλάδα μεταχειρισμένα από άλλες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, λαμβάνεται πλέον υπόψη για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2017 και επομένων, η ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα η πρώτη ταξινόμησή τους σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ και όχι η πρώτη ταξινόμησή τους στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα σε εισαγόμενο μεταχειρισμένο Ι.Χ 1.800 κυβικών από ευρωπαϊκή χώρα, το οποίο ταξινομήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004 αλλά η πρώτη ευρωπαϊκή ταξινόμηση ήταν το 2000, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 300 ευρώ . Με τις αλλαγές, από το 2017 τα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο αυτοκίνητο μειώνονται σε 280 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων του 2017 από το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινισθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές παρά ορισμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση φορολογούμενων με παλαιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό απο το Επιμελητήριο Βοιωτίας για τα πνευματικά δικαιώματα

Σας διαβιβάζω υπόμνημα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Υπουργό Πολιτισμού, αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπως αποφασίστηκε στην διευρυμένη συνεδρίαση 278/26-9-2016 του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας έχει ως κάτωθι:



Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Επιμελητηριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικής μας κοινότητας, επιθυμεί να σας εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του για τις διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις επί του νομοσχεδίου των πνευματικών δικαιωμάτων και να σας ζητήσει την προσωπική σας παρέμβαση.

Όπως ορθά επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του επιμελητηριακού και του επιχειρηματικού κόσμου, με το υπ’ αριθμόν 3080/20-9-2016 κοινό έγγραφο της ΚΕΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, η σκανδαλώδης τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη συλλογική διαχείριση υπέρ της ΑΕΠΙ Α.Ε. προκαλεί αγανάκτηση, τόσο στους ανθρώπους, που εμπλέκονται στο επιχειρείν, όσο και σε αυτούς, που παράγουν πολιτισμό στην χώρα μας.

Η εφαρμογή του Ν. 2121/1993  διαμόρφωσε μια εξαιρετικά θλιβερή κατάσταση στην  επιχειρηματικότητα της χώρας μας. Η πραγματικότητα αυτή της εφαρμογής του, οι  πιέσεις όλων και ο δημόσιος  διάλογος  οδήγησαν στο σχέδιο νόμου, που τέθηκε σε διαβούλευση και βρήκε σύμφωνη όλη την επιμελητηριακή κοινότητα, η οποία όχι μόνο συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου αλλά απένειμε και τα εύσημα  στην κυβέρνησή σας για την πολιτική πρωτοβουλία, που ανέλαβε και που οδήγησε στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Δυστυχώς όμως, πληροφορούμαστε, ότι το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση τροποποιείται εις βάρος των χιλιάδων επαγγελματιών και η ΑΕΠΙ ευνοείται σκανδαλωδώς από το νέο καθεστώς.

Συγκεκριμένα φαίνεται, ότι η ΑΕΠΙ θα πάψει να λειτουργεί, ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης αλλά θα λειτουργεί υπό ένα ειδικό προνομιακό καθεστώς, ως «Ανεξάρτητη Οικονομική Οντότητα με δεσπόζουσα θέση». Επίσης καταργείται η διαδικασία συναπόφασης αμοιβολογίων ενώ περιορίζεται και ο έλεγχος στην οικονομική της διαχείριση.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κάνουμε έκκληση να παρέμβετε άμεσα προκειμένου τα συγκεκριμένα άρθρα 22, 45, 46 και 3, 53, 56 να παραμείνουν, ως έχουν στο πρώτο σχέδιο νόμου, μέχρι τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης στις 22/1/2016, συμβάλλοντας έτσι στο να υπάρξει δικαιοσύνη, αμοιβαιότητα, συνεργασία και να απεγκλωβιστούν τα πινάκια των δικαστηρίων από χιλιάδες υποθέσεις, όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία τους, χρήστες και δημιουργοί, ούτως ώστε ο νέος νόμος να λειτουργήσει προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας και όχι μιας ιδιωτικής Α.Ε. και μιας συγκεκριμένης οικογένειας.

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας είναι στη διάθεση σας, για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Αγνιάδης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ Ι.ΚΑΠΟΔΡΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η

Ο Δήμος Θηβαίων και η Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών
διοργανώνουν ημερίδα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:30
στην αίθουσα “Αλέξανδρος Κοφίνης” του Συνεδριακού Κέντρου της ΔH.Κ.Ε.Θήβας
 με θέμα :
 “o Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο ηγέτη”
  και ομιλητή τον Ιστορικό-Συγγραφέα κ. Νίκο Κούκη.

Το Έτος 2016 έχει καθοριστεί ως Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία καθώς και αντίστοιχα  Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια.

H εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της επικείμενης ίδρυσης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Θηβαίων. 

Με τιμή


          Ο Πρόεδρος της                                                            Ο Δήμαρχος Θηβαίων
 Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών                                                  Σπυρίδων Νικολάου 
         Νίκος Κόλλιας                                                                  
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με 46 συλλήψεις σε όλη τη Στερεά

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά σαράντα έξι (46) άτομα

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν πάνω από (1.000) άτομα και περισσότερα από (750) οχήματα, προσήχθησαν (106) άτομα και βεβαιώθηκαν (230) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, μαχαίρια, κυνηγετικό όπλο, (1.512) αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρων κ.α.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών  

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (22-09-2016), σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν: (1.078) άτομα, εκ των οποίων (873) ημεδαποί και (205) αλλοδαποί, καθώς και (786) οχήματα.

Προσήχθησαν: (106) άτομα, εκ των οποίων (70) ημεδαποί και (36) αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν: (46) άτομα, εκ των οποίων (27) ημεδαποί και (19) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

•    (4) ημεδαποί, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
•    (2) ημεδαποί και (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
•    (1) ημεδαπός, για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.
•    (1) ημεδαπός, κατόπιν σχετικού Εντάλματος σύλληψης.
•    (1) αλλοδαπός, για εκκρεμή καταδικαστική  Απόφαση.
•    (1) ημεδαπός και (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.
•    (8) αλλοδαποί, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
•    (4) ημεδαποί και (6) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•    (7) ημεδαποί, για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
•    (2) ημεδαποί, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
•    (1) ημεδαπός, για παράβαση νομοθεσίας περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
•    (4) ημεδαποί και (2) αλλοδαποί, για επαιτεία. 


Κατασχέθηκαν:

•    (42,8) γραμμάρια κάνναβης
•    (81) ναρκωτικά δισκία.
•    (3) μαχαίρια.
•     κυνηγετικό όπλο.
•    (1.512) πακέτα τσιγάρων και (2) συσκευασίες καπνού.
•    Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.
•    Διάφορα είδη παρεμπορίου.


Βεβαιώθηκαν συνολικά: (264) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

•    (230) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. {ήτοι: (33) για υπερβολική ταχύτητα, (6) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (3) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (2) για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, (3) για μέθη, (2) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, (3) για αντικανονικό προσπέρασμα, (1) για αντικανονικούς ελιγμούς, (7) για Κ.Τ.Ε.Ο. και (170) λοιπές παραβάσεις.}
•    (3) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
•    (8) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
•    (11) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
•    (1) παράβαση του νόμου περί όπλων.
•    (2) παραβάσεις του  τελωνειακού κώδικα
•    (9) λοιπές παραβάσεις.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Διακοπή ρεύματος στην Δ.Ε. Θίσβης σε Λεοντάρι και Αμπελοχώρι



Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Αυτοί είναι απατεώνες(φωτο) που τηλεφωνούσαν στα σπίτια και τρομοκρατούσαν τον κόσμο



Δίνονται στη δημοσιότητα, ύστερα από σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο (2) υπηκόων Βουλγαρίας, μελών εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι συνελήφθησαν την 06-09-2016 στη Λιβαδειά, για διάπραξη σωρείας αποπειρών απάτης σε βάρος πολιτών. Δείτε ΕΔΩ την σχετική ανάρτησή μας


Ειδικότερα πρόκειται για τους:

1) (επ.) AVRAMOV (ον.) GEORGI του IVANOV και της IVANKA, γεννημένος την 03-10-1973 στη Βουλγαρία, καθώς και

2) (επ.) DIMITROV (ον.) TIHOMIR του KIRILOV και της DIMITRA, γεννημένος την 18-10-1978 στη Βουλγαρία.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε απόπειρα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως και την αμετάκλητη περάτωση της ποινικής δίκης, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανήλικων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 22610 88850 και 22610 88855 του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.                                                                        

Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχεται το σπάνιο "Μαύρο φεγγάρι" - ΒΙΝΤΕΟ


Ένα «μαύρο φεγγάρι» θα έχουν την ευκαιρία να δουν το βράδυ της Παρασκευής όσοι κοιτάξουν τον νυχτερινό ουρανό!

Σύμφωνα με τον Joe Rao, «η μαύρη σελήνη είναι ένα κάπως ασυνήθιστο ουράνιο γεγονός, καθώς συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε 32 μήνες». Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του έγινε τον Μάρτιο του 2014.

Πάντως, ακριβώς επειδή θα είναι μαύρο, θα είναι και αόρατο. Η ηλιόλουστη πλευρά του φεγγαριού θα είναι από την άλλη πλευρά, επομένως αυτό που θα βλέπουμε από τη Γη θα είναι εξ ολοκλήρου στη σκιά.

Εκείνη την ώρα, η σελήνη είναι ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και έτσι η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού «κοιτάει» προς τα έξω.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ηλιακή έκλειψη, με το φεγγάρι να καλύπτει τη Γη και τον ήλιο πάνω από την Αφρική με αποτέλεσμα να φαίνεται πως ο ήλιος έχει σκοτεινιάσει.

«Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα να δείτε» λέει ο Rao στη “USA Today”, με τους θεατές να απολαμβάνουν έναν ουρανό χωρίς το έντονο φως του φεγγαριού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενωτική Κίνηση Εκπ/κών Δ.Ε. Βοιωτίας: Πρώτη φορά "Αριστερά"


Διαβάστε Περισσότερα »

Βόλτα με ποδήλατο στην Κωπαΐδα


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα Ρίχτερ ξύπνησαν την Αλόννησο - Οι σεισμολόγοι ανησυχούν για ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου



Τα Ρίχτερ ξύπνησαν την Αλόννησο. Μετά τα Δωδεκάνησα και την Καλαμάτα ο Εγκέλαδος “χτύπησε” και το νησί των Σποράδων με σεισμό εντάσεως 4 Ρίχτερ προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους σεισμολόγους που κάνουν λόγο για συσσώρευση ενέργειας στην Ελλάδα και πιθανότητα μεγάλο σεισμό το επόμενο διάστημα.

Στις 04:17 τη νύχτα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ βορειοανατολικά της Αλόννησου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 47 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του νησιού και το εστιακό του βάθος ήταν περί τα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός ως μεμονωμένο περιστατικό δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους σεισμολόγους, αλλά το γεγονός ότι μέσα σε 28 ώρες συνέβησαν τρεις σεισμοί, σε περιοχές που είναι σεισμογενείς κάνει τους επιστήμονες να βρίσκονται σε... αναμμένα κάρβουνα.

Το “χτύπημα” του Εγκέλαδου στα Δωδεκάνησα με ένταση 5,1 Ρίχτερ και το πρωί χθες η σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Καλαμάτα που είχε ισοπεδωθεί 30 χρόνια πριν, το 1986 με τον μεγάλο σεισμό, συνέβησαν κατά μήκος του τόξου που σχηματίζεται στη Νότια Ελλάδα από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη και το Καρπάθιο.

Η Αλόννησος δεν εντάσσεται σε αυτό το ρήγμα, αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχουν ενεργοποιηθεί και άλλα ρήγματα, αφού όπως σημείωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης “η Ελλάδα έχει μαζέψει ενέργεια” και προέβλεψε πώς θα έχουμε ισχυρό σεισμό. “Δεν λέω αύριο, μπορεί 6, μπορεί και 6,5 Ρίχτερ", τόνισε.

Στην ίδια κατεύθυνση που κάθε άλλα παρά καθησυχαστική είναι κινήθηκαν και άλλοι σεισμολόγοι. Προβλέπουν δηλαδή πώς μπορεί να υπάρξει ένας ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα.
 pronews.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Eκδήλωση του ΑΡΔΗΝ στη Λιβαδειά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

H Κίνηση Πολιτών ΑΡΔΗΝ Βοιωτίας σας προσκαλεί
το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00
στο Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς (Κρύα)
σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:
"Ο Σόρος, οι ΜΚΟ και η προσφυγική κρίση"

 Ομιλητές: Γιώργος Καραμπελιάς,
 Άρδην - συγγραφέας
Νίκος Κελέρμενος, Άρδην Βοιωτίας - ιατρός

 Συντονιστής: Λουκάς Μοιραναίος,
 Άρδην Βοιωτίας - γεωπόνος

Θα παρουσιαστεί και η πολιτική διακήρυξη του ΑΡΔΗΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ