Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ : Επίκαιρη Ερώτηση για τους Πρόσφυγες της Ριτσώνας

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ : Επίκαιρη Ερώτηση για τους Πρόσφυγες της Ριτσώνας



Πολλές φορές έχουμε θέσει στο Π.Σ.το ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων από το στρατόπεδο της Ριτσώνας σε χώρο που θα έχουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Δεν μπορούν να μείνουν οικογένειες με μωρά παιδιά  σε σκηνές και δεύτερο χειμώνα , ούτε βέβαια είναι λύση τα κοντέινερς.

Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από τη δήλωση του κ. Περιφερειάρχη ότι γίνονται ενέργειες για συγκεκριμένο χώρο και υπάρχει διαβούλευση με το Υπ. Άμυνας. Εξέλιξη όμως καμία. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πού βρίσκεται το ζήτημα, να μας κοινοποιήσετε τη σχετική αλληλογραφία με το αρμόδιο υπουργείο και τι μέτρα θα πάρετε.
Επίσης θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πώς εξελίσσεται η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία, με αντίστοιχα προγράμματα , μέσα από κρατικές δομές.  Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.α.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται..

Επισημαίνουμε ότι, η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων (Δ.Ε.Υ.Π) δε λύνει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Δεν καθορίζει αποκλειστική χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποκλείει την εμπλοκή των ΜΚΟ, δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον ανοίγει τον δρόμο για παραπέρα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στις δομές αυτές (π.χ. συνεχείς μετακινήσεις εντός ΠΥΣΠΕ και εντός Περιφέρειας).

                                                                                                               03-10-2016

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Φρίκη στην πλατεία Κλαυθμώνος -Kρέμασαν αλλοδαπό από δέντρο

Ενα φρικτό περιστατικό συνέβη στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου βρέθηκε κρεμασμένος ένας αλλοδαπός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα του Σαββάτου, η αστυνομία ειδοποιήθηκε από διερχόμενο και όταν έφτασε στην πλατεία βρήκε έναν άνδρα, αγνώστων στοιχείων, κρεμασμένο από δέντρο.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν Πολωνό και έναν Ουκρανό, οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. Ο μάρτυρας- σύμφωνα με τον ALPHA- ανέφερε ότι είδε αυτούς τους δύο να κρεμούν τον άνδρα, αλλά εκείνοι ισχυρίζονται ότι κρεμάστηκε μόνος του.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μάρτυρας ανέφερε ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ των τριών ατόμων και ακολούθησε ο απαγχονισμός του άνδρα, που δεν είχε πάνω του έγγραφα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Από την Θεσσαλονίκη για προσκύνημα στο Μαυσωλείο Διστόμου, με ένα λουλούδι! (φωτό)


Από την Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Δίστομο Βοιωτίας.  Ήταν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης (πρώην Δήμοι Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας) που περιέλαβαν και το Δίστομο στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής τους σε Βοιωτία, Φωκίδα και Φθιώτιδα.
Πήγαν Δελφούς, Γραβιά, Μονή Δαμάστας,Αντίκυρα και Αράχωβα,ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε σχεδόν μια ημέρα στο Δίστομο - ξενάγηση στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, προσκύνημα στο Μαυσωλείο και φαγητό και βόλτα στην Μαρτυρική κωμόπολη..Απλοί, με ένα ποίημα του Διστομίτη Στάθη Σταθά και με ένα λουλούδι στο χέρι ο καθένας, οι  61 άνδρες και γυναίκες που εξέδραμαν από την Θεσσαλονίκη, προσκύνησαν στο Μαυσωλείο Διστόμου τους 228 Διστομίτες που σφαγιάσθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944.
 ''Ειμαστε πολύ συγκινημένοι από την ιστορία του Διστόμου. Συγκλονιστήκαμε από το ντοκιμαντέρ που είδαμε στο Μουσείο. Ήρθαμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής - και το πράττουμε καταθέτοντας   ο καθένας και η καθεμιά μας ένα λουλούδι στο Μαυσωλείο'' μας είπε η κ. Τασούλα Σιδηροπούλου, Πρόεδρος και Υπευθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Δ.Ε.ΠΑ.Μ, για τις Δραστηριότητες των Εργαζομένων του Δήμου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης-Οι φόροι αλλάζουν το σκηνικό στη θέρμανση


Κοντά στα 93 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου.

Η τιμή είναι αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της ανόδου της φορολογίας (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ). Αντίθετα, όσοι θερμαίνονται με φυσικό αέριο θα δουν εφέτος σημαντικά χαμηλότερο λογαριασμό, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της υποχώρησης των διεθνών τιμών, αλλά και της επικείμενης - τον Ιανουάριο - μείωσης της φορολογίας.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83 - 85 λεπτά. Η αύξηση εφέτος οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο σε εκδήλωση ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ).
Διαβάστε Περισσότερα »

Μετά τη βροχή περιμένουν την "Γόνδολα" στο Σαράντι-φωτο


ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΟΝΔΟΛΑ

Κύριε Δήμαρχε,
Μετά απο αλλεπάλληλες παρακλήσεις και ενοχλήσεις μου, τελικά δεν μπορέσατε να μας στείλετε μερικές ΠΑΛΕΤΕΣ καλής ποιότητας, προκειμένου να τις τοποθετήσουμε επι του Δημοτικού δρόμου έμπροσθεν της οικίας του Κυρίου  Δ.Δήμου στην παραλία Σαράντι της Τ.Κ. Χωστίων, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να μπουν μέσα στο σπίτι τους λόγω της τελευταίας νεροποντής στις 8-10-2016 όπου πλημμύρισε ο συγκεκριμένος δρόμος.
Γι αυτόν τον λόγο Κύριε Δήμαρχε, εμείς προχωρήσαμε στην αγορά ΓΟΝΔΟΛΑΣ την οποία και περιμένουμε για να επιβιβαστούν οι άνθρωποι και να μπουν στα σπίτια τους.
Σας κάνω γνωστό οτι ΓΟΝΔΟΛΙΕΡΗ έχουμε και ζητούμε απο εσάς να μας στείλετε κάποια ΓΟΝΔΟΛΙΕΡΙΣΑ.
Μα είναι δυνατόν Κύριε Δήμαρχε να μην μπορείτε να λύσετε αυτό το απλό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 2 χρόνια;
Αναρωτιέμαι, πως σκεπτεστε;
Τί άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος κάτοικος της παραλίας Σαράντι;
Εσείς τί λέτε;
Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την απραξία σας;
Σας πληροφορώ οτι το μόνο που ψιθυρίζουν οι κάτοικοι της παραλίας Σαράντι  για την συγκεκριμένη λίμνη επι του δρόμου είναι το εξής: ΑΕΙ ΜΠΙΤΟΥΝΙ στην λιμνούλα.
       
                               Με κάθε τιμή
                                       Ο ΠΛΕΙΨΗΦΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
                               ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΩΣΤΙΩΝ
ΔΕΔΕΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Διαβάστε Περισσότερα »

Επτά στους δέκα θανάτους οφείλονται στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής



Η κακή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους εχθρούς της ζωής μας, καθώς τροφοδοτούν επτά στους δέκα θανάτους, αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη παγκόσμια έρευνα.

Παρότι το παγκόσμιο μέσο προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια μεταξύ 1990 και 2015, τα προσδοκώμενα χρόνια με καλή υγεία έχουν αυξηθεί κατά τέσσερα λιγότερα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ζούμε περισσότερο, αλλά με χειρότερη υγεία, η οποία μάλιστα φθίνει ολοένα περισσότερο με την αύξηση της ηλικίας.

Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής τους παλεύοντας με χρόνια προβλήματα υγείας, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Όπως γράφει διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το Ίδρυμα Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σηάτλ, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1990-2015 για 249 αιτίες θανάτου, 315 νοσήματα και τραυματισμούς, και 79 παράγοντες κινδύνου, από 195 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Όπως διαπίστωσαν, το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως αυξήθηκε σε 191 χώρες χάρη στις βελτιώσεις στις συνθήκες υγιεινής και τους εμβολιασμούς, που οδήγησαν σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας κατά τα βρεφική και νεογνική ηλικία, καθώς και εκείνης από πολλά λοιμώδη νοσήματα.

Ταυτοχρόνως, όμως, αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από παθήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Έτσι, ενώ το 1990 από μη μεταδοτικά νοσήματα προκλήθηκε το 57,6% των παγκόσμιων θανάτων, το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 71,3%.

Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης που επηρεάζονται σημαντικά από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Η υπέρταση ο μεγαλύτερος εχθρός

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία είναι η υπέρταση, που τροφοδοτείται από την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.

Στην υπέρταση οφείλεται το 9% της παγκόσμιας θνησιμότητας, γράφουν, ενώ ακολουθούν το κάπνισμα με 6,3% των θανάτων, ο διαβήτης με 6,1% των θανάτων και η παχυσαρκία στην οποία αποδίδεται το 5% των παγκόσμιων θανάτων.

Παγκοσμίως, το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως είναι τα 74,8 έτη για τις γυναίκες και τα 69 έτη για τους άνδρες, αλλά εκτιμάται ότι θα πληγεί καθώς εξαπλώνεται η επιδημία της παχυσαρκίας.

Για την Ελλάδα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως αυξήθηκε κατά 1,5 χρόνο την τελευταία δεκαετία, και έτσι από 79,6 έτη που ήταν και για τα δύο φύλα το 2005 έφτασε τα 81 έτη το 2016.

Παρά αυτές τις αυξήσεις, όμως, όσοι φθάνουν στην τρίτη ηλικία μπορούν να αναμένουν ότι κατά μέσον όρο θα περάσουν τουλάχιστον μία δεκαετία με φτωχή υγεία.


Πηγή : Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω;

Αλλαγή ώρας από θερινή και χειμερινή.

Έφτασε η ώρα της αλλαγής!

Η χειμερινή ώρα μπαίνει στη ζωή μας από τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, με τους δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν μια ώρα πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, μία ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 30/10, ώστε να δείχνουν 3:00, για να υποδεχθούμε τη χειμερινή ώρα.

Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2017 όπου και θα αλλάξει σε θερινή την Κυριακή στις 26 Μαρτίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η σταθερή αξία της Βοιωτίας


Απλωμένο αμφιθεατρικά στις νότιες απολήξεις του Παρνασσού, το πιο «κοσμικό χωριό» της Ελλάδας, όπως το αποκαλούν προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες κόσμου από όλες τις γωνιές της χώρας.
Ο λόγος για την Αράχωβα που αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό και είναι αδιαμφισβήτητα η σταθερή αξία της Βοιωτίας. Η Αράχωβα βρίσκεται σε υψόμετρο 968 μέτρων και είναι χτισμένη σε μία πλαγιά του Παρνασσού, που καταλήγει σε μία χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος.

Η κωμόπολη αυτή της Βοιωτίας προσελκύει ιδιαίτερα πολύ κόσμο τη χειμερινή περίοδο λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά είναι ιδανικός προορισμός και το φθινόπωρο.

Η «πρωταγωνίστρια του χειμώνα» βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και βέβαια στους Δελφούς και αυτό την καθιστά ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι το οποίο είναι και αρκετά δημοφιλές. Το σημερινό Ρολόι είναι δημιούργημα του 1966, καθώς το αρχικό δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε.

Και αυτό το Ρολόι όμως που το αντικατέστησε, καταστράφηκε επίσης, το Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί, ανάμεσα σε όλες τις καταστροφές που προξένησαν στο χωριό, το ανατίναξαν.

Αν επισκεφτείτε την Αράχωβα το φθινόπωρο, πρέπει να ξέρετε ότι αυτή αποτελεί ιδανική εποχή για πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση και τα μοναδικά τοπία της περιοχής.

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση κάποιου στο άκουσμα της λέξης «Αράχωβα» είναι είτε να δηλώσει φανατικός θαυμαστής της ή να πει πως είναι υπερεκτιμημένη.

Ωστόσο πηγαίνοντας κανείς εκεί για μια σύντομη ή μεγαλύτερη απόδραση, θα διαπιστώσει πως έχει την ευκαιρία να δει πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύει και να ανακαλύψει νέους θησαυρούς της περιοχής.

Τα πολύ οργανωμένα καταλύματα και οι πολλές επιλογές στο φαγητό είναι επίσης ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της κωμόπολης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Aγοράζουν αναπηρικό καροτσάκι με πλαστικά καπάκια

Σε λίγες μέρες μια δεύτερη αποστολή με καπάκια φεύγει για να "γίνει" καροτσάκι για έναν συμπολίτη μας που το χρειάζετε.Όσοι έχουν καπάκια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν ας επικοινωνήσουν μαζί μας.
Πρόκειται για μια συντονισμένη ενέργεια των  Levadistas με σκοπό την συλλογή πλαστικών πωμάτων, νερού, γάλακτος, χυμών και γενικά οποιοδήποτε πλαστικό καπάκι προορίζεται για τα απορρίμματα.
Τα έσοδα της ανακύκλωσης θα διατίθενται όλα για να αγοραστούν καρότσια για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.
Levadistas
 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ