Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Αιφνιδιαστική κατάργηση του τομέα Ηλεκτρολογίας στο ΕΠΑΛ Αλιάρτου- Αντιδρούν οι καθηγητές

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ
Ο σύλλογος διδασκόντων του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Αλιάρτου διαμαρτύρεται και εκφράζει την αντίθεσή του  στην απόφαση του Υπουργείου Αρ.Πρωτ.: Φ12/172443/Δ4 17-10-2016 με την οποία δεν εγκρίνεται ο τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της Β’ τάξης του σχολείου μας, για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση επήλθε παρά την προφορική διαβεβαίωση του κ. Μπακογιάννη (Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος) και του κ. Θηβαίου (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας) και τη θετική εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διατήρηση των τεσσάρων (Μηχανολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης, Υγείας-Πρόνοιας και Ευεξίας, Ηλεκτρολογίας) από τους έξι τομείς που λειτουργούν στο σχολείο μας, (Μηχανολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης, Υγείας-Πρόνοιας και Ευεξίας, Ηλεκτρολογίας, Πληροφορικής, Γεωπονίας). Η αρνητική αυτή εξέλιξη ανατρέπει τα σχέδια και τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους κατά τρόπο απαράδεκτο.
Παρακαλούμε να ενημερωθούμε άμεσα για τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους αποφασίστηκε η κατάργηση του εν λόγω τομέα καθώς και πώς αυτή η απόφαση δεν θα προκαλέσει επιπλέον δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όταν οι μαθητές θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά από και προς το σχολείο στο οποίο θα μεταγραφούν για να παρακολουθήσουν την ίδια ειδικότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ανήλικους μαθητές που διαμένουν Θεσπιές, Βάγια, Αλίαρτος.
Καλούμε τους γονείς, την αυτοδιοίκηση και γενικότερα την τοπική κοινωνία, να γίνουν αρωγοί στην απόφασή μας, να αντιδράσουμε στα σχέδια συρρίκνωσης του σχολείου μας που στόχο έχουν την σταδιακή κατάργηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων.
                                                                                       Αλίαρτος, 17/10/2016
                                               Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Αλιάρτου

Διαβάστε Περισσότερα »

1ος Ξενοδάμειος δρόμος Αντίκυρας.


Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και ο Α.Κ.Ο.Λιβαδειάς διοργανώνουν αγώνες δρόμου 10 χιλιομέτρων, 2,5 χλμ & 1.400 μέτρων με την υποστήριξη της Τροχαίας και της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης.
 Έχουμε λόγο να βρισκόμαστε όλοι στην κεντρική πλατεία της Αντίκυρας στο 1ο Ξενοδάμειο δρόμο. Η ονομασία του αγώνα προέρχεται από τον Αντικυραίο Ολυμπιονίκη Ξενόδαμο, ο οποίος κέρδισε στο παγκράτιον το 65 μ.Χ.
 Είσαι μικρός ή μεγάλος; έλα να γνωρίσουμε την περιοχή μας αθλητικά ! έλα να τρέξεις, να χειροκροτήσεις, να χαρείς !! Αγωνίσου για σένα, αγωνίσου για τον τόπο σου, αγωνίσου για την ιδέα του αθλητισμού !
1η Εκκίνηση 09:30πμ
 Θα διεξαχθούν οι εξής αγώνες:
 Αγώνας 10.000 μ. ανδρών – γυναικών
 Αγώνας 2.500 μ. ανδρών – γυναικών και μαθητών/τριών Λυκείου
 Αγώνας 1.400 μ. μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων & Γυμνασίων
 Όλοι οι αθλητές- τριες θα συμμετάσχουν ΔΩΡΕΑΝ.
 Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε καθημερινά στα τηλέφωνα 22670 41474- από τις 8:30 π.μ. μέχρι 13:30 μ.μ. και 22610 21100, από τις 5:30 μ.μ. μέχρι 20:30 μ.μ. εκτός Σαββάτου & Κυριακής και στα κινητά 6936706229 κ. Λουκά Μαργαρίτη ή στο κινητό 6932222453 κ. Χρήστο Πολατσίδη.
Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη των αγώνων
 antikira.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα δεδομένα στην Ελληνική Αστυνομία! Τέρμα η ταλαιπωρία στα αστυνομικά τμήματα

Νέα δεδομένα στην επικοινωνία του πολίτη με την Ελληνική Αστυνομία, μεγάλη διευκόλυνση και σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, καθιερώνει ο θεσμός του «Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος», που έχει αρχίσει να λειτουργεί ήδη από τις 12/10/2016.

Πρόκειται για τη νέα διαδικτυακή πύλη (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία πλέον μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς, μέσω ίντερνετ, για να υποβάλουν αιτήματα διοικητικού και δικαστικού χαρακτήρα, καθώς και καταγγελίες για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η είσοδος των χρηστών στην πλατφόρμα πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνση https://portal.astynomia.gr

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος αξιωματικός του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, καθώς μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματα ή τις καταγγελίες τους ηλεκτρονικά.

Όλα τα αιτήματα καταλήγουν μέσω του συγκεκριμένου portal στην Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία το δημιούργησε και το στηρίζει και οι πολίτες θα λαμβάνουν απάντηση, αν π.χ. εγκρίνεται ή όχι το αίτημά τους και αν ναι, σε ποιά υπηρεσία πρέπει να μεταβούν για τη συνέχεια και ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματικός, στόχος είναι κάποια στιγμή να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να «σκανάρουν» και να στέλνουν ηλεκτρονικά τα έγγραφα που χρειάζονται για την υπόθεσή τους, αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο, καθώς η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης είναι σε αρχικό στάδιο και πρέπει, εκτός των άλλων, να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να ενημερωθούν οι διάφορες υπηρεσίες.

Συνολικά είναι 31 υπηρεσίες προς τους πολίτες και φορείς του Δημοσίου. Πρόκειται για ψηφιακές υπηρεσίες διοικητικού και δικαστικού χαρακτήρα και καταγγελίες σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Από τις 31 υπηρεσίες, οι 25 είναι για πολίτες και έξι για φορείς.

Για τις υπηρεσίες διοικητικού και δικαστικού χαρακτήρα απαιτείται ταυτοποίηση, η οποία γίνεται με το ΑΦΜ μέσω του συστήματος «TaxisNet» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για τις άλλες διαδικασίες, όπως είναι οι καταγγελίες για το ηλεκτρονικό έγκλημα, απαιτείται η εισαγωγή κωδικού επιβεβαίωσης, που παρέχεται στον χρήστη από το σύστημα, κατά την ώρα της επικοινωνίας.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, στο «Ηλεκτρονικό Αστυνομικό Τμήμα», οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των παρακάτω υπηρεσιών:

Αιτήσεις ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e - tap) για:

* Έκδοση άδειας εισόδου αλλοδαπών στην χώρα.

* Διαγραφή από τα αρχεία ασφαλείας, λόγω αμετάκλητης δικαστικής απόφασης αθώωσης.

* Εθελοντική προ-εγγραφή ηλεκτρονικής αναγνώρισης του πολίτη για συναλλαγές του με το δημόσιο.

* Γνωστοποίηση καταχώρησης στο Σύστημα Πληροφοριών Schengen.

* Βεβαίωση δακτυλοσκόπησης.

Αιτήσεις για θέματα Διοικητικού και Δικαστικού Χαρακτήρα:

* Ασκήσεως επαγγέλματος αργυραμοιβού.

* Ακήσεως επαγγέλματος κλειθροποιού.

* Χορήγησης άδειας εργασίας προσωπικού ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι.

* Χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικών όπλων.

* Χορήγησης άδειας οπλοφορίας για προστασία.

* Έκδοσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου.

* Χορήγησης αντιγράφου ηλεκτρονικού φακέλου αποστράτων.

* Χορήγησης αντιγράφων εγγραφών Βιβλίου Αδικημάτων & Συμβάντων (ΒΑΣ).

Σε ότι αφορά στις αιτήσεις από φορείς για θέματα διοικητικού και δικαστικού χαρακτήρα, μέσω του νέου portal θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήματα για ποινική κατάσταση πολιτών, για δουλειά στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό φορέα, οπλοφορία ή άδεια εμπορίας εκρηκτικών, καθώς και για χορήγηση αντιγράφου ηλεκτρονικού φακέλου αποστράτων και άλλων πολιτών.

Τέλος, οι καταγγελίες - αιτήσεις που αφορούν στο ηλεκτρονικό έγκλημα (e - crime), είναι όλες οι περιπτώσεις με τις οποίες ασχολείται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως απάτες παντός είδους μέσω διαδικτύου, πορνογραφία ανηλίκων, εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας χρήστη του ίντερνετ, ηλεκτρονικό εμπόριο ναρκωτικών, δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων και έκδοση αντιγράφου Βιβλίου Αδικημάτων & Συμβάντων (ΒΑΣ).

Διαβάστε Περισσότερα »

Πάνω από 700 συμμετοχές στον 6o ΠΤΩΙΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ Ακραιφνίου-ΦΩΤΟ

Γιγαντώνεται και θεριεύει χρόνο με το χρόνο ένας αθλητικός θεσμός που – με ελάχιστα χρήματα αλλά με πολύ πολύ αγάπη για τον τόπου τους και τον συμβολισμό του – στο Δ.Δ. Ακραιφνίου του Δήμου Ορχομενού. Με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων, έμπειρων αλλά και νεοεισερχόμενων αθλητών καθώς και με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες,  ο 6ος Πτωϊος Ημιμαραθώνιος 2016 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!
 Περισσότερα ΕΔΩ orchomenos-press.blogspot.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον τόπο καταγωγής του σκοτώθηκε ο πιλότος του Τσέσνα


Tραγικό παιγνίδι της μοίρας. Ο 32χρονος πιλότος του μοιραίου Τσέσνα Σωτήρης Αντωνόπουλος καταγόταν από την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και συγκεκριμένα από το Μάνεσι Καλαβρύτων όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς. Δυστυχώς βρήκε τραγικό τέλος στον τόπο καταγωγής του.

Ο 32χρονος ήταν έμπειρος πιλότος με πολλές ώρες πτήσης σε ελικόπτερα Super Puma και πολλές ώρες ως εκπαιδευτής αλλά και ως πιλότος σε ελαφρού τύπου αεροσκάφη όπως το Cessna-172

Φίλοι και γνωστοί του θρηνούν για την πρόωρη απώλεια, και εκδηλώνουν συναισθήματα λύπης και πένθους στο τελευταίο chek-in που έκανε χθες λίγο πριν τη μοιραία πτήση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακύκλωση στα Σχολεία της Θήβας


Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος», εφάρμοσε με επιτυχία στα Δημοτικά Σχολεία της Θήβας πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σχολικών ειδών.
Οι μαθητές από 10 δημοτικά σχολεία της Θήβας γέμισαν τους σάκους Ανακύκλωσης με παλιά βιβλία και τετράδια.
Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε συγκέντρωσε το περιεχόμενο των σάκων και το έστειλε στο ΙΤΥΕ Διόφαντος.
Ο ΙΤΥΕ Διόφαντος, τη Πέμπτη 13/10/2016 ως επιβράβευση της οργανωμένης συμμέτοχης των μαθητών και των σχολείων για τα βιβλία που ανακύκλωσαν, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας του προγράμματος, απέστειλε μια παλέτα χαρτί εκτυπώσεων Α4, η οποία με ευθύνη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας διανεμήθηκε ισόποσα σε κάθε σχολείο.
Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για τις δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, στα πλαίσια του σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων – Μελών του.
Από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α
Στερεάς Ελλάδας Α.Ε
Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλαλητήριο στις 18 Οκτώβρη στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛIΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ    18   ΟΚΤΩΒΡΗ   2016

      ΚΑΛΕΣΜΑ

             

                                       
        Το  Εργατικό  Κέντρο  Λιβαδειάς καλεί  όλους τους Εργαζόμενους , τους Άνεργους, τους Συνταξιούχους, τους Δημοσίους Υπαλλήλους και όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στο Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου  και  των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που  θα γίνει την Τρίτη  18 Οκτώβρη 2016  και ώρα 7.00΄ το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς.

Διεκδικούμε:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ
       
  


                        Η Οργανωτική  Επιτροπή


Διαβάστε Περισσότερα »

Συμμετοχή Δήμου Λεβαδέων στην 1η Πανελλήνια Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού Nostos Expo 2016


Έπεσε σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου η αυλαία της 1ης πανελλήνιας έκθεσης NOSTOS για τον ελληνικό εναλλακτικό τουρισμό στη χώρα μας που φιλοξενήθηκε από 14 ως 17 Οκτωβρίου στο Δήμο Ναυπάκτου και στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Λεβαδέων.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου συναντήθηκε στο περίπτερο του Δήμου Λεβαδέων με όλη την πολιτική ηγεσία που ήταν παρούσα στην έκθεση, στους οποίους παρουσίασε τα σημεία ενδιαφέροντος του Καλλικρατικού Δήμου και τις δυνατότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρονται στους επισκέπτες. Το περίπτερο προβολής του Δήμου Λεβαδέων προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών και απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές.
Κύριος στόχος της έκθεσης ήταν η προβολή της δυναμικής της ελληνικής περιφέρειας, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του εναλλακτικού θεματικού τουρισμού και η δυνατότητα, μέσω αυτού, να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος της Ελλάδας στους 12 μήνες το χρόνο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης οι επαγγελματίες του τουρισμού συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους εκθέτες, που προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μέσα στην ελληνική επικράτεια. Δήμοι, φορείς, εταιρείες, οργανισμοί, συνεταιρισμοί και ιδιώτες έδωσαν δυναμικό παρών σε μια πρωτοποριακή θεματική έκθεση.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, επιδείξεων και γαστρονομικών προτάσεων από την ελληνική κουζίνα, από εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, καθώς και εξειδικευμένων στελεχών επιχειρήσεων και Υπουργείων και διερευνήθηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό και η ανάγκη ύπαρξης νέου θεσμικού πλαισίου.
Την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου καθώς και επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα εγκαίνια παρέστησαν και χαιρέτησαν:  ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ Τέρενς Κουίκ, ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ Γιώργος Τζιάλλας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας,, ο πρέσβης της Ουκρανίας, ο πρόξενος του Ουζμπεκιστάν και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ Παναγιώτης Λουκόπουλος.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς την Κ.Ε.Δ.Ε. και τον οργανισμό visitgreece.com.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας στο Παρίσι



Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών προσέλκυσε το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στο Παρίσι, την Sial. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια συμμετέχει στην συγκεκριμένη έκθεση, στηρίζοντας 14 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στην έκθεση δόθηκε η δυνατότητα και στις 14 επιχειρήσεις να προβάλουν τα προϊόντα τους και να έρθουν σε επαφή με εμπόρους από όλο τον κόσμο.

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Κώστα Αποστολόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Θέμη Χειμάρα και τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας, Γιώργο Κελαϊδίτη.

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας και τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με εμπόρους και επιχειρηματίες από άλλες χώρες.

 «Αυτή είναι η πρώτη και σίγουρα όχι η τελευταία φορά που η Περιφέρεια έχει δυναμική παρουσία σε μία τέτοια έκθεση. Είναι μέρος της στρατηγικής που έχουμε προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας για να βγουν στον κόσμο. Με λίγα λόγια προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε από την μιζέρια και την εσωστρέφεια και να βρούμε λύσεις σε διεθνές επίπεδο. Τα προϊόντα μας και οι επιχειρήσεις μας πρέπει να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά και αυτή τη θέση θα την κατακτήσουμε ως ομάδα, με την Περιφέρεια να βρίσκεται δίπλα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χειροπέδες για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων στην Εύβοια

Συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, σε καταστήματα διαφόρων περιοχών της Εύβοιας

Κατασχέθηκαν (4) χαρτονομίσματα των (50€) αμφιβόλου γνησιότητας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, χρηματικό ποσό και μεταλλικό γκλοπ


Συνελήφθη προχθές (15-10-2016) το απόγευμα στα Ψαχνά Ευβοίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Ψαχνών, ένας 23χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα ο 23χρονος, κινούμενος με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέβη διαδοχικά σε τέσσερα (4) καταστήματα διαφόρων περιοχών της Εύβοιας (Ψαχνά, Νέα Αρτάκη και Προκόπι), όπου με το πρόσχημα της αγοράς προϊόντων, πραγματοποίησε συναλλαγές, καταβάλλοντας αντίστοιχα ως αντίτιμο χαρτονομίσματα των (50€) αμφιβόλου γνησιότητας.

Επιπλέον, επιχείρησε να πραγματοποιήσει συναλλαγές σε δύο (2) ακόμη τουλάχιστον καταστήματα, σε περιοχές της Νέας Αρτάκης και του Προκοπίου, χωρίς τελικά να τα καταφέρει, καθώς η πράξη του έγινε αντιληπτή από τους υπαλλήλους των ανωτέρω καταστημάτων.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, διενεργήθηκαν επιστάμενες αναζητήσεις από αστυνομικούς των Αστυνομικών Τμημάτων Νέας Αρτάκης και Μαντουδίου, καθώς και του Αστυνομικού Σταθμού Ψαχνών.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν τέσσερα (4) αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα των (50€), τα οποία θα σταλούν για εργαστηριακή εξέταση, το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, καθώς επίσης το χρηματικό ποσό των (900) ευρώ και ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ, τα οποία βρέθηκαν εντός του οχήματος.

Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Αρτάκης, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου και τον Αστυνομικό Σταθμό Ψαχνών, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο σεισμός μετακίνησε την... Πίνδο



Ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα Ιωάννινα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ήπειρο, μετακίνησε προς τα δυτικά την Πίνδο.

Σύμφωνα με τον γεωλόγο-σεισμολόγο και Διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο σεισμός του Σαββάτου μετακίνησε δυτικά το βουνό Μιστικέλι στην Πίνδο.

Κατά τον κ.Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι, το οποίο ξεπροβάλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ιωαννίνων, και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος ελάχιστα προς τα δυτικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 200 τούρκικες λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και δεν το ξέρουμε

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές δεκάδες λέξεις οι οποίες είναι τουρκικές και έχουν παρεισφρύσει στη γλώσσα μας χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή τους και την αντίστοιχη ελληνική έννοια.

Γράφει ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του sarantakos.wordpress.com:
Οι λέξεις του καταλόγου είναι 220 αλλά δύο από αυτές (μπόρα και ταπί) δεν έχουν τουρκική προέλευση, επομένως ο κατάλογος κανονικά έχει 218 λέξεις -το άφησα 220 στον τίτλο για να είναι πιο στρογγυλό. Όταν λέμε "τουρκική προέλευση" συνυπολογίζουμε και την απώτερη αραβική ή περσική προέλευση των λέξεων.
Βέβαια, λείπουν πολλές λέξεις που λέμε συχνά, αλλά αφού ο συντάκτης ήθελε να διαλέξει περίπου 200 λέξεις, κάποιες έπρεπε να αφήσει έξω. Μοιραία προκύπτει το ερώτημα, πόσα είναι τα τουρκικά δάνεια της ελληνικής γλώσσας ή (αν δεν μας ενοχλεί η ανακρίβεια), "πόσες είναι οι τουρκικές λέξεις της ελληνικής γλώσσας". Δεν είναι εύκολες τέτοιες μετρήσεις, γιατί υπάρχουν λέξεις ξεχασμένες και λέξεις ζωντανές, όπως επίσης υπάρχουν αρχικές λέξεις και παράγωγες-σύνθετες λέξεις. Για παράδειγμα, από τη λέξη 'γλέντι' έχουμε και το ρήμα γλεντάω, έχουμε τον γλεντζέ και τη γλεντζού, που μας δίνουν το επίθετο 'γλεντζέδικος' και το επίρρημα 'γλεντζέδικα'. Έχουμε το υποριστικό "γλεντάκι", ενώ στον Μπαμπινιώτη υπάρχει και ο ημιλόγιος τύπος 'γλεντιστής'. Έχουμε τέλος και τον γλεντοκόπο, το γλεντοκόπι ή γλεντοκόπημα, το ρήμα γλεντοκοπώ. Η μια "αρχική" λέξη δίνει δώδεκα μαζί με τα παράγωγά της. Δεν είναι όλες τόσο παραγωγικές, αλλά κάποιες είναι περισσότερο.


Πλάι σε κάθε "τούρκικη" λέξη, ο αρχικός συντάκτης δίνει, σε παρένθεση, ένα συνώνυμο ή μια εξήγηση με "αμιγώς ελληνικές" λέξεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις "τούρκικες" λέξεις με τις "εγχώριες", όπως επιχείρησαν κάποιοι σε ένα μαζικό ηλεμήνυμα, που χρησιμοποιεί αυτόν τον κατάλογο λέξεων, και που το κοροϊδεύει δεόντως ο Γιάννης Χάρης σε πρόσφατο σχόλιό του, δίνοντας μερικά παραδείγματα τέτοιας (υποθετικής και αγλωσσολόγητης) αντικατάστασης:

«Το βράδυ τρώω μόνο ένα πηγμένο γάλα» (γιαούρτι)
«Θα μας τρελάνουν πάλι οι ετησίες άνεμοι» (μελτέμια)
«Κάναμε πολλή ευδιαθεσία χτες στου Νίκου» (κέφι)
«Με τη ζέστη ένα υδροπεπόνι είναι ό,τι πρέπει» (καρπούζι)
«Οι φοιτητές στη Λάρισα πήγαν από πύραυνο» (μαγκάλι)
«Τον κοιτούσε κι έτρεχαν τα πυκνόρρευστα διαλύματα ζάχαρης» (σιρόπια)Οι 218 (220-2) τουρκικής προέλευσης λέξεις του καταλόγου είναι:
1. Αγάς (δεσποτικός-αυταρχικός),
2. Αγιάζι (πρωινό ή νυχτερινό κρύο),
3. Αλάνα (ανοιχτός χώρος),
4. Αλάνι (αλήτης)
5. Γιακάς (περιλαίμιο),
6. Γιαπί (οικοδομή),
7. Γιαρμάς (ροδάκινο),
8. Γιαούρτι (πηγμένο γάλα)
9. Γιλέκο (περιθωράκιον)
10. Γινάτι (πείσμα),
11. Γιουρούσι (επίθεση)
12. Γκάιντα (άσκαυλος),
13. Γκέμι (χαλινάρι)
14. Γλέντι (διασκέδαση)
15. Γούρι (τύχη),
16. Γρουσούζης (κακότυχος),
17. Δερβένι (κλεισούρα),
18. Εργένης (άγαμος),
19. Ζαμάνια (μεγάλο χρονικό διάστημα),
20. Ζαρζαβατικά (λαχανικά),
21. Ζόρι (δυσκολία),
22. Ζουμπούλι (υάκινθος),


23. Καβγάς (φιλονικία),
24. Καβούκι (καύκαλο),
25. Καβουρδίζω (φρυγανίζω-ξεροψήνω),
26. Καζάνι (λέβητας),
27. Καΐκι (βάρκα)
28. Καλέμι (γραφίδα),
29. Καλούπι (μήτρα-πρότυπο),
30. Κάλπικος (κίβδηλος),
31. Καπάκι (σκέπασμα- κάλυμμα),
32. Καραούλι (φρουρά-σκοπιά),
33. Καρπούζι (υδροπέπων),
34. Κασμάς (αξίνα-σκαπάνη)
35. Κατσίκα (ερίφι-γίδα)
36. Καφάσι (κιβώτιο),
37. Κελεπούρι (ανέλπιστο εύρημα)
38. Κέφι (ευδιαθεσία)
39. Κιμάς (ψιλοκομμένο κρέας),
40. Κιόσκι (περίπτερο),
41. Κολάι (ευκολία-άνεση),
42. Κολαούζος (οδηγός),
43. Κόπιτσα (πόρπη),
44. Κοτζάμ (τεράστιος-πελώριος),
45. Κοτσάνι (μίσχος),
46. Κότσι (αστράγαλος),
47. Κουβαρντάς (γενναιόδωρος-ανοιχτοχέρης)
48. Κουβάς (κάδος-αγγείο),
49. Κουμπαράς (δοχείο χρημάτων),
50. Κουσούρι (ελάττωμα-μειονέκτημα),
51. Κουτουρού (ασύνετα-απερίσκεπτα),


52. Λαγούμι (υπόνομος-οχετός),
53. Λαπάς (χυλός),
54. Λεβέντης (ανδρείος-ευσταλής),
55. Λεκές (κηλίδα),
56. Λελέκι (πελαργός),
57. Λούκι (υδροσωλήνας),
58. Μαγιά (προζύμη-ζυθοζύμη),
59. Μαγκάλι (πύραυνο),
60. Μαγκούφης (έρημος),
61. Μαϊντανός (πετροσέλινο-μακεδονίσι)
62. Μαντζούνι (φάρμακο),
63. Μαούνα (φορτηγίδα)
64. Μανάβης (οπωροπώλης),
65. Μαράζι (φθίση),
66. Μαραφέτι (μικρό εργαλείο),
67. Μασούρι (μικρό ξύλο),
68. Μαχαλάς (συνοικία),
69. Μεζές (ορεκτικά),
70. Μελτέμι (άνεμος ετησίας),
71. Μενεξές (εύοσμο λουλούδι),
72. Μεντεσές (στρόφιγγα),
73. Μεράκι (πόθος),
74. Μερεμέτι (επισκευή-επιδιόρθωση)
75. Μουσαμάς (κερωμένο-αδιάβροχο ύφασμα),
76. Μουσαφίρης (φιλοξενούμενος-επισκέπτης),
77. Μπαγιάτικο (μη νωπό),
78. Μπαγλαρώνω (δένω-φυλακίζω),
79. Μπαϊράκι (σημαία)
80. Μπακάλης (παντοπώλης),
81. Μπαλτάς (πελέκι),
82. Μπάμια (ιβίσκος ο εδώδιμος),
83. Μπαμπάς (πατέρας),
84. Μπάμπαλης (ο πολύ γέρος),
85. Μπαξές (περιβόλι-κήπος),
86. Μπαρούτι (πυρίτιδα),
87. Μπατζάκι (κνήμη-σκέλη),
88. Μπατζανάκης (σύγαμπρος-συννυφάδα),
89. Μπατίρισα (πτωχεύω-χρεοκοπώ),
90. Μπαχαρικό (αρωματικό άρτυμα),
91. Μπεκρής (μέθυσος),
92. Μπελάς (ενόχληση),
93. Μπινές (κίναιδος-ασελγής)
94. Μπογιά (βαφή-χρώμα),
95. Μπογιατζής (ελαιοχρωματιστής)
96. Μπόι (ανάστημα-ύψος),
97. Μπόλικος (άφθονος)
98. Μπόρα (καταιγίδα)
99. Μπόσικος (χαλαρός),
100. Μποστάνι (λαχανόκηπος),
101. Μπούζι (πάγος-ψύχρα),
102. Μπουλούκι (στίφος-άτακτο πλήθος),
103. Μπουλούκος (καλοθρεμμένος-παχουλός),
104. Μπουνταλάς (κουτός-ανόητος),
105. Μπουντρούμι (φυλακή),
106. Μπουρί (καπνοσωλήνας),
107. Μπούτι (μηρός),
108. Μπούχτισμα (κορεσμός),


109. Νάζι (κάμωμα-φιλαρέσκεια),
110. Νταβαντούρι (σύγχυση)
111. Νταμάρι (φλέβα-λατομείο),
112. Νταμπλάς (αποπληξία),
113. Νταντά (παραμάνα-τροφός),
114. Νταραβέρι (συναλλαγή-αγοραπωλησία) *** Λάθος, το νταραβέρι είναι ιταλικής προέλευσης (dare e avere, δούναι και λαβείν). Το τουρκογενές αντίστοιχο είναι το αλισβερίσι.
115. Ντελάλης (διαλαλητής),
116. Ντελής (παράφρονας),
117. Ντέρτι (καημός)
118. Ντιβάνι (κρεβάτι)
119. Ντιπ για ντιπ (ολωσδιόλου),
120. Ντουβάρι (τοίχος),
121. Ντουλάπι (ιματιοθήκη),
122. Ντουμάνι (καταχνιά-καπνός),
123. Ντουνιάς (κόσμος-ανθρωπότητα),
124. Παζάρι (αγορά-διαπραγμάτευση),
125. Παντζάρι (κοκκινογούλι-τεύτλο),
126. Πατζούρι (παραθυρόφυλλο),
127. Παπούτσι (υπόδημα),
128. Περβάζι (πλαίσιο θυρών),
129. Πιλάφι (ρύζι),
130. Πούστης (κίναιδος-ασελγής)
131. Ραχάτι (ησυχία)
132. Ρουσφέτι (χαριστική εξυπηρέτηση),
133. Σακάτης (ανάπηρος),
134. Σαματάς (θόρυβος),
135. Σεντούκι (κιβώτιο),
136. Σέρτικο (τσουχτερό, βαρύ),
137. Σινάφι (συντεχνία, κοινωνική τάξη),
138. ΣιντριβάνιΙ(πίδακας),
139. Σιρόπι (πυκνόρρευστο διάλυμα ζάχαρης),
140. Σαΐνι (ευφυής),
141. Σοβάς (ασβεστοκονίαμα),
142. Σόι (καταγωγή-γένος),
143. Σοκάκι (δρόμος),
144. Σόμπα (θερμάστρα),
145. Σουγιάς (μαχαιράκι),
146. Σουλούπι (μορφή-σχήμα)


147. Ταβάνι (οροφή),
148. Ταμπλάς (αποπληξία-συγκοπή),
149. Ταπί (χωρίς χρήματα)
150. Ταραμάς (αυγοτάραχο),
151. Τασάκι (σταχτοδοχείο),
152. Ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι),
153. Ταψί (μαγειρικό σκεύος),
154. Τεκές (καταγώγιο)
155. Τεμπέλης (οκνηρός-ακαμάτης),
156. Τενεκές (δοχείο),
157. Τερτίπι (τέχνασμα-απάτη),
158. Τεφαρίκι (εκλεκτό-αριστούργημα),
159. Τεφτέρι (κατάστιχο)
160. Τζάκι (παραγώνι),
161. Τζάμι (υαλοπίνακας-γυαλί),
162. Τζάμπα (δωρεάν),
163. Τζαναμπέτης (κακότροπος-δύστροπος),
164. Τόπι (σφαίρα),
165. Τουλούμι (ασκός),
166. Τουλούμπα (αντλία),
167. Τουμπεκί (σιωπή),
168. Τράμπα (ανταλλαγή),
169. Τσαίρι (λιβάδι-βοσκοτόπι),
170. Τσακάλι (θώς),
171. Τσακίρης (γαλανομάτης),
172. Τσακμάκι (αναπτήρας),
173. Τσάντα (δερμάτινη θήκη),
174. Τσαντίρι (σκηνή),
175. Τσαπατσούλης (ανοικοκύρευτος-άτσαλος),
176. Τσάρκα (επιδρομή-περιπλάνηση),
177. Τσαντίζω (εξοργίζω-προσβάλω),
178. Τσαχπίνης (κατεργάρης-πονηρός),
179. Τσέπη (θυλάκιο)
180. Τσιγκέλι (αρπάγη-σιδερένιο άγκιστρο),
181. Τσιγκούνης (φιλάργυρος)
182. Τσιμπούκι (καπνοσύριγγα),
183. Τσιράκι (ακόλουθος),
184. Τσίσα (ούρα)
185. Τσίφτης (άψογος-ικανός) **αυτό είναι μάλλον λάθος, διότι ο τσίφτης πρέπει να πρόερχεται από τα αλβανικά• αντικαταστήστε το με το "τσιφλίκι"
186. Τσιφούτης (φιλάργυρος),
187. Τσομπάνης (βοσκός-ποιμένας)
188. Τσουβάλι (σακί),
189. Τσουλούφι (δέσμη μαλλιών),
190. Τσογλάνι (νέος)
191. Τσοπάνης (βοσκός) Υπάρχει και πιο πάνω, ας βάλω στη θέσητου το τσουρέκι να μη χαλάσει η αρίθμηση
192. Φαράσι (φτυάρι-σκουπιδολόγος),
193. Φαρσί (τέλεια-άπταιστα),
194. Φιντάνι (φυτώριο),
195. Φιστίκι (πιστάκη),
196. Φιτίλι (θρυαλλίδα),
197. Φλιτζάνι (κύπελλο),
198. Φουκαράς (κακομοίρης-άθλιος),
199. Φουντούκι (λεπτοκάρυο-λεφτόκαρο),
200. Φραντζόλα (ψωμί),
201. Χαβάς (μουσικός σκοπός)
202. Χαβούζα (δεξαμενή νερού),
203. Χάζι (ευχαρίστηση),
204. Χαλαλίζω (συγχωρώ),
205. Χάλι (άθλιο),
206. Χαλί (τάπητας),
207. Χαλκάς (κρίκος),
208. Χαμάλης (αχθοφόρος)
209. Χαμπάρια (αγγελία-νέα),
210. Χάνι (πανδοχείο),
211. Χάπι (καταπότι),
212. Χαράμι (άδικα),
213. Χαρμάνης (χασισοπότης),
214. Χαρτζιλίκι (μικρό χρηματικό ποσό),
215. Χασάπικο (κρεοπωλείο),
216. Χατίρι (χάρη),
217. Χαφιές (καταδότης),
218. Χουζούρεμα (ανάπαυση),
219. Χούι (ιδιοτροπία),
220. Χουνέρι (πάθημα-εξαπάτηση


Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΠΑΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΠΑΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ.

Σε πρόσφατη Ερώτησή του προς τη Βουλή, ο Βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης Μπασιάκος ζήτησε να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό για το ποσοστό ανεργίας των νέων έως 29 ετών στη Βοιωτία, ετησίως, την τελευταία πενταετία.
Στη σχετική απάντηση της Αν. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Ο. Αντωνοπούλου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή, κ. Ε. Μπασιάκο, σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει στοιχεία του αριθμού των ανέργων και δεν υπολογίζει τα ποσοστά ανεργίας, διότι δεν διαθέτει στοιχεία για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Στο συνημμένο αρχείο καταγράφονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι Π.Ε Βοιωτίας, για την τελευταία 5ετία, ανά ηλικιακή κατηγορία. Έως τον Ιούλιο 2014 τα στοιχεία των ανέργων κατά ηλικία ομαδοποιούνταν στις τρεις γενικές κατηγορίες: <30, 30-54, 55+ ετών. Από τον Αύγουστο 2014 και μετά οι ηλικιακές κατηγορίες ανέργων είναι πιο αναλυτικές: 15- 19, 20-24 κλπ.
Συνημμένα
Όπως στο κείμενο
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Διαβάστε Περισσότερα »

Νικητής ο Σταματόγιαννης στη σφαίρα στα «Δήλεια 2016»



Με μεγάλη επιτυχία έγιναν για 6η χρονιά οι αγώνες στίβου "Δήλεια", στο στάδιο Κόρφου στη Μύκονο, με τον Μιχάλη Σταματόγιαννη να κατακτά την πρώτη θέση στη σφαίρα.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 400 αθλητές και αθλήτριες από περίπου 20 από την Αττική, την Θήβα, τη Χαλκίδα και το Ηράκλειο της Κρήτης και τις Κυκλάδες.

Στο πρόγραμμα των αγώνων υπήρχε και φέτος ο αγώνας σφαιροβολίας με τον καθένα από τους αθλητές να εκτελεί βολές με πέντε διαφορετικά όργανα (5κ., 6κ., 6κ., 7.260 κ. και 8κ. σφαίρα).

Νικητής αναδείχθηκε ο Μιχάλης Σταματόγιαννης,(Γ.Σ.ΠΙΝΑΡΟΣ) που είχε συνολικά 77,09 μ. στο σύνολο των προσπαθειών. Δεύτερος με 66,98 μ. ήταν ο Παναγιώτης Ακτύπης και τρίτος ο Παναγιώτης Μπουζιάνης με 66,98 μέτρα.
gazzetta.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ