Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Μια Αποκαλυπτική Συνεδρίαση του Δ.Σ.Δήμου Θηβαίων για τη ΒΙΠΕ Θίσβης

ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ:
Αντί της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Δήμου και των πολιτών, πολιτική προσχώρηση στις επιδιώξεις της ΒΙΠΕ.
Η δημοτική αρχή Θήβας, προετοίμασε από αρκετό καιρό, σε συνεργασία με τη ΒΙΠΕ Θίσβης, την Περιφερειακή Αρχή Στερεάς Ελλάδας και με τη συναίνεση της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Θηβαίων, έναν απαράδεκτο «συμβιβασμό» σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και του Δήμου Θηβαίων επί των κοινοχρήστων πραγμάτων του δρόμου και της παραλίας Αγγελή στον όρμο της Νούσας Θίσβης. Όλα αυτά, με πρόσχημα τα «νέα δεδομένα», που κατά τη δημοτική αρχή είναι η απάντηση του ΓΓ Βιομηχανίας κ. Ευστράτιου Ζαφείρη.
Η δημοτική αρχή, μεθόδευσε την προετοιμασία αυτή, υπό το εφεύρημα να εκφράσει τη γνώμη της η «ευρύτερη τοπική κοινωνία», παρακάμπτοντας τις αποφάσεις των πολιτών της Θίσβης, που έχουν ληφθεί με ευρείες λαίκές συνελεύσεις τους το 2015 και 2016. Με τον τρόπο αυτό η δημοτική αρχή επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις πλειοψηφίες της στα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Θίσβης, με σκοπό να μην εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση 266/2015 του δημοτικού συμβουλίου Θήβας. Με αυτήν, ήδη από τις 2/9/2015 εντελλόταν ο δήμαρχος να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να παύσει ο παράνομος αποκλεισμός της οδού και της παραλίας από τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ. Αυτή όμως η απόφαση, ήταν το πρόβλημα για τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, που επεδίωκε την κατάργησή της. Ο δήμαρχος, ήδη στις 29.07.2016, σε αντίθεση και κατά παράβαση της παραπάνω απόφασης, χωρίς νομιμοποίηση του δημοτικού συμβουλίου, συνυπέγραψε με τον Πρόεδρο της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, κοινό κείμενο- συμφωνητικό με το οποίο ουσιαστικά αποδεχόταν, την παραίτηση του Δήμου από το δρόμο για την παραλία Αγγελή του όρμου της Νούσας, με δημιουργία δρόμου προς άλλη παραλιακή θέση εκτός της Νούσας..
Για την υλοποίηση αυτής της προσυμφωνημένης απόφασης μεταξύ Δημάρχου Θήβας και ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, μεθοδεύθηκε συνάντηση στις 16-09-2016 των τοπικών συμβουλίων της δημοτικής ενότητας Θίσβης, με προσυντεταγμένο κείμενο και στη συνέχεια, λήφθηκαν 4 παρόμοιες αποφασεις των 3 τοπικών συμβουλίων Δομβραίνας, Ελλοπίας και Ξηρονομής και του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Θίσβης, παρά την αντίθετη άποψη δύο λαϊκών συνελεύσεων των πολιτών της Θίσβης. Το τοπικό Συμβούλιο Χωστίων, επέλεξε να εκδώσει απόφαση με την οποία αποζητούσε και την πρόσβαση των πολιτών και την ασφάλεια διακίνησης των φορτηγών της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ, αλλά συμβιβαστικά. Όμως, καμία τοπική κοινότητα, πλην της Θίσβης, δεν έχει σχετική τοπική αρμοδιότητα.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 31-10-2016, παρευρέθηκαν δύο αντπεριφερειάρχες, οι κ. Ταγκαλέγκας και κ. Παπαθωμά και ο κ. Ψυχογιός, μέλος τους Δ.Σ. της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ και περιφερειακός σύμβουλος, που δεν μπόρεσαν να κρύψουν την υπέρ της ΒΙΠΕ τοποθέτηση τους. Και βέβαια, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στα πιεστικά ερωτήματα για το ρόλο τους στην διευκόλυνση που παρείχε και παρέχει η περιφερειακή αρχή στον αποκλεισμό του δρόμου και της παραλίας . Ενδιαφέρουσα, υπήρξε η τοποθέτηση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, που υποστήριξε τη νομική άποψη ότι ο δρόμος ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο, αλλά κάτοχος είναι η ΒΙΠΕ, επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σε κάθε περίπτωση αυτή η άποψη επιβεβαίωσε την θέση ότι ο Δήμος είναι κύριος στον επίμαχο δρόμο αλλά και την ευθύνη του Δήμου για την μη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του!.
Ο κ. Δήμαρχος εισηγήθηκε αρχικά, τη «συμβιβαστική επίλυση» του θέματος, αποκλείοντας τη δικαστική οδό, με διάνοιξη οδού προς τη «Ντράσσα». Ακριβώς δηλαδή, ό,τι είχε προσυμφωνηθεί από τις 29.07.2016 με τη ΒΙΠΕ. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα ότι με τον αποκλεισμό των δικαστικών ενεργειών, υπάρχει παραίτηση από τα δικαιώματα του Δήμου και αντίστοιχες ευθύνες. Ο δήμαρχος τελικά αναδιπλώθηκε εν μέρει, αφαιρώντας τον αποκλεισμό των δικαστικών ενεργειών. Η παράταξη του κ. Χαλβατζή, ουσιαστικά δεν διαφοροποιήθηκε από τη θέση του δημάρχου υπερασπιζόμενη το «συμβιβασμό».
Η εξέλιξη, με την τροποποίηση της εισήγησης, δεν ήταν η προσυμφωνημένη και δημιούργησε τριβές μεταξύ δημοτικής αρχής και ηγεσίας της ΒΙΠΕ, που ήταν εμφανέστατη. Ενώ και -η λόγω της δική μας στάσης- μη συμμετοχή των αναρμόδιων κοινοτήτων στη λήψη της απόφασης ενίσχυσε αυτές τις τριβές, Η ΒΙΠΕ ζητούσε με ιταμό τρόπο, μετά τη λήψη της απόφασης να περιλαμβάνεται ρητά στην απόφαση η αναστολή της 266/2015 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να λέέι, ότι αυτό είναι αυτονόητο!, προκαλώντας τη δική μας αντίδραση, ότι δεν μπορεί η ΒΙΠΕ να μας υποδεικνύει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η πλειοψηφία, η παράταξη του κ. Χαλβατζή, και ο κ. Κατσέλης ψήφισαν την εισήγηση του Δημάρχου. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απουσίαζαν και τοποθετήθηκε ο τοπικός σύμβουλος Ελλοπίας της παράταξης., κ. Λ. Κολιγιάννης, εναντίον της πρότασης του δημάρχου, όπως αρνητική θέση είχε λάβει και στο συμβούλιο της τοπ. κοινότητας Ελλοπίας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κοινό κείμενο των τοπικών συμβουλίων που φέρεται να έχει συνταχθεί στις 16-09-2016, είχε ήδη διανεμηθεί στον ίδιο κάποιες ημέρες πριν τη συνάντηση. Η δική μας πρόταση, ήταν να εφαρμοσθεί και με άμεσες δικαστικές ενέργειες η απόφαση 266/2015 του δημοτικού συμβουλίου γιατί δεν υπάρχουν νέα δεδομένα, αλλά πολιτική συνευθύνη εκχώρησης των δημοσίων πραγμάτων από κυβέρνηση, Δήμο και Περιφέρεια.
Αποκαλύφθηκε λοιπόν πλήρως ότι η πρόθεση της ΒΙΠΕ, είναι ο απόλυτος αποκλεισμός των πολιτών από τον Όρμο της Νούσας. Γι’ αυτό και προτάθηκε η δημιουργία δρόμου και παραλίας σε μια άλλη θέση, την «Ντράσσα» εκτός της Νούσας! Η παρουσία και σαφής τοποθέτηση των κατοίκων της Θίσβης και η άρνηση τους να αποδεχθούν τη «συμβιβαστική λύση», και την «επιτροπή», όπως και η καίρια τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κορινθιακού η ΑΛΚΥΩΝ, ουδόλως πτόησε τη δημοτική αρχή και τη μείζονα μειοψηφία, να προχωρήσουν στην απόφαση αυτή.
Είναι αυτονόητο, ότι η χρήση και απόλαυση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, δεν τίθεται σε ψηφοφορία. Και βέβαια, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πρόκληση προβλημάτων στην εργασία των εργαζομένων στη ΒΙΠΕ και περιορισμό της νόμιμης λειτουργίας της εγκατεστημένης βιομηχανίας. Όπως δεν συνιστούσε μέχρι τον αποκλεισμό των κοινοχρήστων πραγμάτων στις 1-9-2015. Είναι μόνο πρόφαση για την υφαρπαγή της δημόσιας γης από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Και αποκρύπτουν την πρόθεση της βιομηχανίας να δημιουργήσει εκεί επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων και μόνιμο αποκλεισμό της κοινοχρησίας. Η απαράδεκτη απάντηση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας να αναφέρει ότι ο δρόμος είναι κοινόχρηστος μόνο για τη ΒΙΠΕ!, που συνιστά κυβερνητική εκχώρηση δημοσίων πραγμάτων σε ιδιώτες, που έδωσε και το πρόσχημα στο Δήμαρχο να προχωρήσει τα συμφωνηθέντα με τη ΒΙΠΕ, καταδεικνύει και την πλήρη συμπόρευση της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά συμφέροντα και κάλυψη της, στον παράνομο αποκλεισμό των κοινοχρήστων πραγμάτων και ελέγχεται ως παράνομη πράξη. Η στάση του κυβερνητικού βουλευτή, είναι στάχτη στα μάτια, αφού αρκέστηκε να μας αποστείλει επιστολή, ότι ο ΓΓ Βιομηχανίας επανεξετάζει την απάντηση του, χωρίς να αποσταλεί κάποια αντίστοιχη γραπτή διαβεβαίωση αυτού και χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει τέτοια εξέλιξη!.
Ο δήμαρχος, αρνήθηκε να λάβει υπόψη της, την γνώμη των κατοίκων της Θίσβης και τις δύο λαϊκές συνελεύσεις τους, τη διαμεσολάβηση της συμπαραστάστη του δημότη, που του ζητούσε να εφαρμόσει την 266/2015 απόφαση του Δ.Σ. Θήβας και κυρίως αρνήθηκε για πάνω από ένα έτος να εφαρμόσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Και αν δεν είχαμε αντιδράσει έντονα, θα επέμενε στην παραίτηση του Δήμου από δικαστικές ενέργειες.
Η υποχώρηση της δημοτικής αρχής και της μείζονος μειοψηφίας στην πλήρη αποδοχή των θέσεων των ιδιωτών και όσα αποκαλυπτικά διαδραματίσθηκαν, στη συνεδρίαση της 31-10-2016 του δημοτικού συμβουλίου, επιβεβαιώνουν την διάσταση της πολιτικής εξουσίας (κυβερνητικής, περιφερειακής και δημοτικής) με τη δημοκρατία και επιβεβαιώνουν την ουσιαστική εκχώρηση των πολιτικών αποφάσεων στους ίδιους τους ιδιώτες.
Πλέον, πόσο απέχει αυτή η πραγματικότητα, από την φράση του Alain Badiou , «ότι οι πολίτες δεν βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με πολιτικούς εκπροσώπους κλασσικού δημοκρατικού τύπου αλλά με ένα είδος τοπικής ψευτο-κρατικής κάλυψης των κυρίαρχων διαδικασιών καταλήστευσης»;
Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
Θανάσης Σκούμας

Διαβάστε Περισσότερα »

Που καταλήγουν τα κατασχεμένα ναρκωτικά; - Δείτε το BINTEO

Περισσότεροι από 6,7 τόνοι κάνναβης και 45.630 δενδρύλλια κατασχέθηκαν από την Αστυνομία μόνο το πρώτο 10μηνο του 2016. Που κατέληξαν; Στην πυρά όπως θα δείτε στο παρακάτω video.


Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα αναφέροντας ότι συνολικά συνελήφθησαν 11.220 άτομα για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ εξαρθρώθηκαν τέσσερα μεγάλα κυκλώματα με  πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα.

«Είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους εισάγουν, διακινούν και εμπορεύονται το θάνατο – είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τη νέα γενιά και τους πολίτες της χώρας μας», τονίζει σε δήλωση του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

Το 10μηνο του 2016 (Ιανουάριος - Οκτώβριος) οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν συνολικά 8.653 υποθέσεις ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 11.220 άτομα για αδικήματα που αφορούν τα ναρκωτικά.

Σημειώνεται ότι, τα ναρκωτικά που κατάσχονται από τις αστυνομικές Αρχές καταστρέφονται (με καύση) σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, ενώπιον Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και μετέχουν οι Προϊστάμενοι της διωκτικής Αρχής που ενήργησε την προανάκριση και της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας.

Με τη διαδικασία αυτή καταστράφηκαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών από παλαιότερες υποθέσεις.

Ειδικότερα καταστράφηκαν περισσότερα από:

968 κιλά κάνναβης

58 κιλά ηρωίνης,

46 κιλά κοκαΐνης,

400 γραμμάρια οπίου και

1.000 δενδρύλλια κάνναβης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα και σε 24ωρη βάση με τις Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας, στην υπόλοιπη Ελλάδα στους τριψήφιους αριθμούς «109» και «100».
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Θήβα εκπροσωπήθηκε με δύο αεροσκάφη στο Καστέλι Κρήτης


Η Θήβα εκπροσωπήθηκε με δύο αεροσκάφη την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στους άτυπους αγώνες των εκδηλώσεων για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι Κρήτης, και έφερε την πρώτη θέση με τον Αθλητή της Απόστολο Μαυροθαλασσίτη. Ακολουθεί σχετικό άρθρο από το ekriti:

Κρήτη: Από το αμαξίδιο, στους αιθέρες και νικητής στους αγώνες στην 133 Σ.Μ.
Ιπτάμενος ΑΜΕΑ ο νικητής των αγώνων που έγιναν στην 133 ΣΜ στο Καστέλι, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, το πρωί. Πρόκειται για τον γνωστό αθλητή του αεραθλητικού συλλόγου θήβας Απόστολο Μαυροθαλασσίτη που έκανε την έκπληξη και κατάφερε να φτάσει πρώτος πιο κοντά στο σημείο που είχαν υποδείξει οι διοργανωτές για τη νίκη.
Προς έκπληξη όλων και μετά την δεύτερη προσπάθεια, αφού στην πρώτη, βρέθηκε στην ίδια θέση με άλλον αθλητή, αποφασίστηκε η νίκη του αφού η ακρίβεια τον έστεψε πρώτο.Ο προστάτης Αρχάγγελος Μιχαήλ του έδωσε δύναμη και τον βοήθησε, είπαν αρκετοί παρεβρισκόμενοι.
Την βράβευση έκανε ο διοικητής της 133 Σ.Μ Καστελίου, Παναγιώτης Δημόπουλος, εκφράζοντας την χαρά του που ο Απόστολος βγήκε νικητής, στους άτυπους αγώνες των εκδηλώσεων για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Ο Απόστολος Μαυροθαλασσίτης, με την σειρά του ευχαρίστησε τον διοικητή και τον πρόεδρο της ΤΑΛΩΣ Νίκο Μακράκη και υποσχέθηκε σε όλους ότι θα συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά, τόσο πολύ, να πετάει.
Η εκδήλωση έκλεισε με την βράβευση του διοργανωτή Νίκου Μακράκη, από τον διοικητή της μονάδας, Παναγιώτη Δημόπουλο.
Ο Νίκος Μακράκης έκανε δώρο στο διοικητή μια κορνίζα με την αφίσα των εκδηλώσεων υπογεγεγραμμένη από όλους τους συμμετέχοντες αθλητές.
Ποιος είναι ο Απόστολος Μαυροθαλασσίτης Το 2009, ο Απόστολος Μαυροθαλασσίτης, πανελλήνιος πρωταθλητής στο αλεξίπτωτο πλαγιάς, έκανε μια μεγάλη βόλτα στο τούνελ του θανάτου. Στις 6 Φεβρουαρίου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό συγκρούστηκε στον αέρα με έναν συναθλητή του και έκτοτε κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Έμεινε σε καταστολή δύο εβδομάδες σε μια κλινική του Μεξικού και το πέρασμά του από την καθήλωση στη νέα απογείωση, είναι μάθημα ζωής και φροντίζει να το διαδίδει ως εθελοντής. Άλλωστε, τα φτερά υπάρχουν σε όλους και, όπως λέει ο ίδιος, όλα είναι θέμα μυαλού.
Σήμερα πετάει με ειδικό αεροπλάνο κατασκευασμένο στην Ιταλία.
Το 2013 κέρδισε το Πρωτάθλημα Υπερελαφρών Αεροσκαφών, αφήνοντας έκπληκτους όλους τους άλλους αθλητές.
Ρεπορτάζ/Φωτογραφίες Μάρα Μπέκα
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψήφιση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 - Δήμος Θηβαίων

Σας καλούμε όπως προσέλθετε στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί   στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού Δημοτικού Καταστήματος του Δ.Θηβαίων, (Παλαιό Δημαρχείο οδός Πινδάρου & Οιδίποδος)     στις  16  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  ημέρα  ΤΕΤΑΡΤΗ  και ώρα 18:00  όπου σε εφαρμογή  του άρθρου 159 του Ν.3463/06 ΚΔΚ θα συζητηθεί το παρακάτω θέμα :

1.   Ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Θηβαίων οικονομικού έτους 2017.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                           
  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ




Διαβάστε Περισσότερα »

Νεκρός λύκος στην Κωπαίδα


Λύκος σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα κατά τις πρωινές ώρες στην επαρχιακή οδό Θήβας - Λιβαδειάς, κοντά στα όρια του Αλίαρτου. Το "σπάνιο" αγρίμι εντοπίστηκε από τον κυνηγό Αντώνη Αθανασίου λίγο έξω από τον χώρο εγρασίας του Βασίλη Παλμέ.

Ο οδηγός του οχήματος, μετά το τροχαίο, προφανώς έφυγε από το σημείο του ατυχήματος για να μην κατηγορηθεί για δολοφονία "σπάνιου" και "υπό εξαφάνιση είδους". Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι ο θάνατος του λύκου πρέπει να ήταν ακαριαίος καθώς σύρθηκε στο οδόστρωμα για περισσότερα από 20 μέτρα καθώς το ζώο έφερε πολλαπλά συντριπτικά  κατάγματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στο σημείο του ατυχήματος (δίπλα σχεδόν από τις εγκαταστάσεις που φαίνονται στο βάθος) υπάρχει μαντρί με πρόβατα, στοιχείο που εν μέρει εξηγεί την παρουσία του λύκου στην περιοχή, βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που πλησιάζει κάπως περισσότερο στην αλήθεια, ότι δηλαδή οι λύκοι έχουν αυξηθεί πλέον τόσο πολύ που κυκλοφορούν άφοβα ακόμα και στα καθαρά πεδινά τμήματα, κυριολεκτικά μέσα στον κάμπο πλέον !!!

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι το δεύτερο τροχαίο με θύμα "λύκο" ή λύκο που καταγράφηκε στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, με τον προηγούμενο να έχει χάσει την ζωή του πάλι από τροχαίο στο Μουρίκι,δηλαδή πάλι σε καθαρά πεδινή περιοχή. Τα συμπεράσματα δικά σας για την "σπανιότητα" του είδους .....
 iHunt.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας -Παράρτημα Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση τιμής στους Αλύγιστους της Ταξικής Πάλης στη Λιβαδειά-BINTEO



Μέσα σε ατμόσφαιρα συναισθηματισμού, μνήμης και θαυμασμού για τον ηρωικό αγώνα επιβίωσης των κυνηγημένων από το μεταπολεμικό αστικό κράτος, πραγματοποίησε χθες (9 Νοέμβρη) η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ μια σεμνή εκδήλωση, καθώς ταιριάζει στους κομμουνιστές, στην τεράστια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητήριου Λιβαδειάς.

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, ανάμεσα στους νεότερους που, μόνο από αφηγήσεις συγγενών τους και φίλων, γνώρισαν την φρίκη των διωγμών αυτών που έδωσαν τον αγώνα  για μια    δίκαιη κοινωνία, ξεχώριζαν δεκάδες πρόσωπα, χαρακωμένα από τα σημάδια του πόνου που άφησε πάνω τους το κυνηγητό και η απώλεια αγαπημένων τους προσώπων.

Η εκδήλωση αυτή, ενταγμένη στα 100 χρόνια ύπαρξης και αγώνα του ΚΚΕ, περιλάμβανε έκθεση φωτογραφικών και γραπτών ντοκουμέντων από τους τόπους εξορίας όπου στέλνονταν όσοι “δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις” και μουσικο-θεατρική αναπαράσταση της αγωνίας και του πόνου που έζησαν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Προλόγησε ο σ/φος Γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς, Γιώργος Κοτρόγιαννος και την κύρια πολιτική ομιλία έκανε ο σ/φος Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έπιασαν τον ληστή έξω απο την Τράπεζα-Τον περίμεναν οι Αστυνομικοί μετά τη ληστεία


Συνελήφθη άμεσα 34χρονος ημεδαπός, μετά από διάπραξη
ληστείας σε Τραπεζικό Υποκατάστημα, στη
Νέα Αρτάκη Ευβοίας

Δράστης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και με την απειλή πιστολιού, αφαίρεσε συνολικά το χρηματικό ποσό των (306.275) ευρώ

Κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο, πιστόλι κρότου – λάμψης, (30) φυσίγγια, απομίμηση χειροβομβίδας, διάφορα είδη ρουχισμού – αμφίεσης κ.α.


Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Αρτάκης, συνελήφθη χθες (09-11-2016) το μεσημέρι, 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για διάπραξη ένοπλης ληστείας σε Τραπεζικό Υποκατάστημα, στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, ο δράστης εισήλθε στην ανωτέρω Τράπεζα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με μάσκα, σκούφο και γυαλιά ηλίου και με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησε (6) γυναίκες υπαλλήλους και (1) πελάτισσα που υπήρχε στον χώρο.

Ακολούθως ο δράστης, χρησιμοποιώντας (1) υπάλληλο, αφαίρεσε χρηματικά ποσά από το χρηματοκιβώτιο, τα ταμεία και την Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Α.Τ.Μ.), αφού προηγουμένως είχε περιορίσει - κλειδώσει τις υπόλοιπες (5) υπαλλήλους και την πελάτισσα σε υπόγειο χώρο της τράπεζας.

Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Αρτάκης,  που είχαν προστρέξει άμεσα στο σημείο, ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον δράστη, τη στιγμή που εκείνος είχε εξέλθει από την Τράπεζα και επιβιβάζονταν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, προκειμένου να διαφύγει.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε σακίδιο πλάτης που έφερε, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

•    πολεμικό τυφέκιο, μαζί με αορτήρα και γεμιστήρα, που περιείχε (30) φυσίγγια,

•    πιστόλι κρότου – λάμψεως, μαζί με γεμιστήρα κενή φυσιγγίων,

•    το χρηματικό ποσό που είχε αφαιρεθεί, ύψους (306.275) ευρώ,

•    απομίμηση χειροβομβίδας, αλεξίσφαιρο γιλέκο και

•    διάφορα είδη ρουχισμού – αμφίεσης.


Ομοίως κατασχέθηκε και η ανωτέρω δίκυκλη μοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας του δράστη, ενώ το χρηματικό ποσό αποδόθηκε στη Διευθύντρια του Υποκαταστήματος.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Λαογραφικό Μουσείο Τανάγρας ‘’ Το Στολίδι του Χωριού’’

Το Λαογραφικό Μουσείο Τανάγρας  είναι πλέον ένα στολίδι του χωριού,το οποίο εγκαινιάστηκε το 2010. Αξίζει κανείς να το επισκεφθεί και να θαυμάσει μέσα από τα ποικίλα εκθέματα τις πλούσιες πτυχές της τοπικής λαϊκής παράδοσης....


Λαογραφικό Μουσείο Τανάγρας


Το Λαογραφικό Μουσείο της τοπικής κοινότητας Τανάγρας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2010, από τον τότε Δήμο Τανάγρας και εθελοντική εργασία του συλλόγου γυναικών.
Στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο με αύλιο χώρο, στον κεντρικό δρόμο του χωριού στην έξοδο προς Ασωπία.
Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, αποτελεί προσφορά των κατοίκων του χωριού και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Το Λαογραφικό και το Αρχειακό



Ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με δραστηριότητες του προηγούμενου αιώνα κυρίως. Γίνεται κοινωνός της καθημερινότητας μέσα από αντικείμενα χρηστικά και καλλωπιστικά. Εργαλεία της αγροτικής οικονομίας, όπως τύποι αρότρων, σαμάρια υποζυγίων, δρεπάνια αλωνισμού, καταδεικνύουν τις δυσκολίες και τους αγώνες των προγόνων για επιβίωση των πολυμελών οικογενειών.
Αντίστοιχα αντικείμενα γυναικείας εργασίας, όπως αργαλειοί, ρόκες για γνέσιμο μαλιού, οικιακά σκεύη και χειροποίητα κεντήματα φέρνουν στο νου, την ανάγκη λιτής οικογενειακής και οικονομικής αυτάρκειας μέσα από σκληρή και χρονοβόρα εργασία.
Μεταξύ άλλων ο επισκέπτης θα δει:        

        Αργαλειούς και εξαρτήματα
        Νυφικό γιούκο.
        Χρηστικά αντικείμενα
        Έπιπλα και μπαούλα ζωγραφισμένα στο χέρι.
        Κεντήματα και υφαντά
        Κεραμικά
        Μπακίρια
        Νομίσματα
        Εικονίσματα
        Πόρπες και κοσμήματα
        Παραλλαγές της Νυφιάτικης Ταναγραικής Στολής
        Σταθμά

Αρχειακό

Το αρχειακό υλικό του μουσείου επικεντρώνεται σε συλλογή φωτογραφιών προσώπων και δραστηριοτήτων του χωριού, εφημερίδων και επιστολών. Το γράμμα του Κωστάκη Μπελεγράτη από το μέτωπο της Αλβανίας(15/1/1941) συγκλονίζει με τη καταγραφή του και φωτίζει σημεία της ιστορίας μας. Όμοια περιγραφές της Γιαννούλας Δούση για την παρασκευή αλισίβας(καθαριστικό και απολυμαντικό ρούχων – μαλλιών), αποδεικνύουν την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών λύσεων της οικογενειακής καθαριότητας.

Ιστορικό δημιουργίας μουσείου

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης όπου θα έβρισκαν στέγη οι κόποι και οι τρόποι της τοπικής κοινωνίας, ανήκε στη κα Μαρίνα Σιακανδάρη(εκπαιδευτικό), η οποία ήταν κοινοτική σύμβουλος της τότε Κοινότητας Τανάγρας.

Το οικόπεδο με το κτίσμα που υπήρχε σε αυτό, ιδιοκτησίας Σπύρου Αθανασάκη, αγοράστηκε από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τανάγρας, μέλος του οποίου ήταν η κοινότητα Τανάγρας. Ανακαινίστηκε επί παλαιού δήμου Τανάγρας(Καποδιστριακού). Συντηρείται από τον Δήμο Τανάγρας και τον σύλλογο γυναικών τοπικής κοινότητας Τανάγρας, ο οποίος έχει και την έδρα του ενταγμένη στο κτίριο αυτό.


Διεύθυνση : Κεντρικός Δρόμος Τανάγρας (έξοδος προς Ασωπία), Τοπική Κοινότητα Τανάγρας


Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ