Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε άνεργους νέους με αίτηση στο www.oaed.gr

Το ποσό της «νεανικής αλληλεγγύης» θα διανεμηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου

Εφάπαξ επίδομα «νεανικής αλληλεγγύης» σε κάθε άνεργο ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ύψους 400 ευρώ, θα χορηγήσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, το επίδομα θα λάβουν όσοι νέοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον μήνα Οκτώβριο και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπου θα συμπληρώσουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό.

Η προθεσμία για την αίτηση είναι έως την προσεχή Τετάρτη, ενώ όπως είπε η υπουργός το επίδομα θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους και το συνολικό ποσό της παρέμβασης υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται διότι οι περισσότεροι άνεργοι αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν εργασιακή εμπειρία ώστε να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.
Μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα

Μήνυμα ελπίδας προς τους νέους στέλνει ο πρωθυπουργός με αφορμή την ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι πράξη ευαισθησίας αλλά κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι νέοι μας είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης αλλά είναι κι η ελπίδα μας για το μέλλον».

Και προσθέτει «το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης σε εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ μαζί με τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων που εξήγγειλε σήμερα η Υπουργός Εργασίας είναι η πρόθεση μας να φέρουμε στο προσκήνιο την ελπίδα, να επενδύσουμε σε αυτήν. Ο δυναμισμός των νέων μας θα αλλάξει τη χώρα. Τους εύχομαι καλές γιορτές».
Διαβάστε Περισσότερα »

Καρκίνος του πνεύμονα – Συμπτώματα: Ο βήχας και η κόπωση μπορεί να είναι σημάδια

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν έναν μακροχρόνιο βήχα και ένα αίσθημα κόπωσης, ή πολύ μειωμένης ενέργειας. Αλλά υπάρχουν και άλλα άλλα σημάδια που πρέπει να προσέχετε.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου. Τα συμπτώματα της κατάστασης δεν τείνουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της, αλλά εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.
Καρκίνος του πνεύμονα - Συμπτώματα: Βήχας, κόπωση και... άλλα

Αν έχετε βήχα που δεν υποχωρεί ακόμα και μετά από δύο, ή τρεις εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονες μολύνσεις στο στήθος και βήχα με ταυτόχρονη αιμόπτυση.

Ένας πόνος κατά την αναπνοή, ή όταν βήχετε μπορεί επίσης να δείχνουν καρκίνο στον πνεύμονα.

Η επίμονη κόπωση, η έλλειψη ενέργειας, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και η δυσκολία στην αναπνοή (σαν να μην μπορείτε να πάρετε ανάσα) είναι επίσης συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα.

Ένα ακόμα σημάδι, στα νύχια, είναι πιο σπάνιο: Τα δάχτυλα, ή τα νύχια γίνονται πιο καμπυλωτά από το συνηθισμένο, ή γίνονται μεγαλύτερα στα άκρα.
Τι λένε οι ειδικοί

“Μπορεί να έχετε βήχα με σκουρόχρωμο φλέμα, ή μπορεί το πτύελό σας να έχει κόκκινα στίγματα”, αναφέρει ο οργανισμός Cancer Research UK.

Και προσθέτει: “Ίσως να έχετε χάσει την όρεξή σας, ή ίσως να μην έχετε προτίμηση πλέον για τροφές που συνήθως σας αρέσουν. Μπορεί να έχετε επίσης πόνο στο στήθος, ή στον ώμο σας. Θα μπορούσε να είναι ένας 'θαμπός' πόνος, ή ένας πιο έντονος πόνος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται στον καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό να τα ελέγξει ο γιατρός σας”.

Τα συμπτώματα εξελίσσονται καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα προχωράει. Έτσι, χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.
Καρκίνος του πνεύμονα – Αιτίες: Το κάπνισμα είναι ο βασικός παράγοντας

Περισσότερο από το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα προκαλούνται από το κάπνισμα, σύμφωνα με το NHS. Αν καπνίζετε 25 τσιγάρα την ημέρα, τότε αυξάνετε τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα κατά 25 φορές σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή.

Το φυσικό ραδιενεργό αέριο ραδόνιο μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ίδια κατάσταση. Το 3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στον πνεύμονα προκαλείται από το ραδόνιο. Αυτό προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες όταν εισπνέεται.

Επίσης, μερικοί εργαζόμενοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε καρκινικές χημικές ουσίες από άλλους. Η έκθεση σε αρσενικό, αμίαντο, κάδμιο και βηρύλλιο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.


express.co.uk
Διαβάστε Περισσότερα »

Γέμισε η πλατεία από παιδιά και Φωτίστηκε το Δέντρο στις Πλαταιές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση "Μαγικά Χριστούγεννα στις Πλαταιές"! Για 3η συνεχή χρονιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών "Ωερόη", ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Πλαταιών και η Τοπική Κοινότητα Πλαταιών, και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 18:00, διοργάνωσαν την παραπάνω εκδήλωση στην Πλατεία Πλαταιών! Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, τραγούδια από τη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Πλαταιών (με χοράρχη τον κ. Αλέξανδρο Φίλη), facepainting και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους (με την κ. Δήμητρα Κουτσοδήμου)! Ο Άγιος Βασίλης και οι νεράιδες μοίρασαν δώρα στους μικρούς μας φίλους, ενώ προσφέρθηκαν φαγητά, γλυκά, αναψυκτικά και οινόμελο!!! Τέλος, υπήρχε και εορταστικό παζάρι από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Πλαταιών! Ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς, όμορφες και δημιουργικές γιορτές με αγάπη, υγεία και ευτυχία!!!














Διαβάστε Περισσότερα »

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2017!

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί γονείς και φίλοι,

         Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17-12-2017 στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό κέντρο του Ναού μας Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τα παιδιά του Κατηχητικού μας σχολείου.

Σας περιμένουμε!

Υ.Γ.: Ώρα προσέλευσης παιδιών: 5:15 μ.μ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς φιλάθλους ο Πανιώνιος στη Λιβαδειά

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ομάδας Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς, κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, την προσεχή Δευτέρα (18-12-2017) και ώρα 19:30, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE, περιόδου 2017 – 2018, για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΠΟΥΦΕΣ ΑΓΑΠΗΣ: Ένα ωραίο έθιμο συνεχίζει η ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

Κυριακή
17 Δεκεμβρίου  Κεντρική Πλατεία Θήβας,
ώρα 10:30

«Μπουφές Αγάπης»
Η ΟΕΒΕ Θήβας έχει την ηθική υποχρέωση να συνεχίσει να πραγματοποιεί τον “ΜΠΟΥΦΕ ΑΓΑΠΗΣ” για πολλά χρόνια ακόμα στην μνήμη του πρώην Προέδρου της « ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΗ» επειδή ήταν ο πρωτεργάτης αυτού του εγχειρήματος πριν  χρόνια και κατάφερε να τον καθιερώσει και να τον κάνει θεσμό για την πόλη της Θήβας.







Διαβάστε Περισσότερα »

Γ.Σ. Αλιάρτου-Λοκρός Αταλάντης-Αγώνας μπάσκετ στο Κλειστό Αλιάρτου


Διαβάστε Περισσότερα »

Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς:Η Κυριακή είναι υποχρεωτική αργία

   Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΚΥΡΙΑΚΗ  17  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2017
      ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

       
Η ΚΥΡΙΑΚΗ  ΕΙΝΑΙ  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

     To Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς συμμετέχει και στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Εμπόριο, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος , την Κυριακή  17 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα προγραμματισμένης Κυριακάτικης λειτουργίας όλων των Καταστημάτων.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους , αλλά και τους μικρούς εμπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν τόνωσε την αγορά, δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το «λουκέτο».
Το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί!
  Kαλούμε  όλους τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να πάρουν μέρος στην απεργία και να διεκδικήσουν :
- Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το
   ωράριο.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.


                                     
Το     Δ.Σ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Προειδοποιήσεις από Πολιτική Προστασία

Επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά της χώρας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, προβλέπεται από το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από τη μεταβολή του καιρού θα επηρεαστούν από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, σταδιακά η Κεντρική Στερεά, πιθανόν η Ανατολική Στερεά, πιθανόν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Την Κυριακή, μέχρι τη νύχτα, η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη και τις πρωινές ώρες πιθανόν στη Δυτική Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν επιπτώσεις από την κακοκαιρία.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα »

To ψηφοδέλτιο της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Βοιωτίας

 Tο ψηφοδέλτιο της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, 20/12/2017

Διαβάστε Περισσότερα »

Λαμία: Σοκαριστικό τροχαίο με δύο νεκρούς -Μηχανή καρφώθηκε σε αυτοκίνητο-ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία με δύο νεκρούς σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Λαμία, όταν μηχανή στην οποία επέβαινε ένας 27χρονος στρατιωτικός, συγκρούστηκε με σφοδρότητα με αυτοκίνητο.

Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη λίγο πριν τις 9 το βράδυ, κοντά στο κόμβο της Ξηριώτισσας στο ύψος του «Ριζάκου».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δικυκλιστής κατευθυνόταν από τη Λαμία προς Δομοκό και εμβόλισε αυτοκίνητο που επιχείρησε αναστροφή ή βγήκε κάθετα στο δρόμο από το πάρκινγκ που βρίσκεται απέναντι από την εταιρεία «Ριζάκος» στο 1ο χλμ Λαμίας Δομοκού, λίγο μετά τον κόμβο της Ξηριώτισσας. Και οι δύο σκοτώθηκαν επί τόπου.

Στο σημείο έσπευσαν ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Τροχαία, χωρίς ωστόσο να μπορέσει κάνεις να βοηθήσει τους δυο οδηγούς που διακομίστηκαν νεκροί στο νοσοκομείο Λαμίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο οδηγός της μηχανής είναι 27χρονος στρατιωτικός από Λαμία και μόλις είχε αγοράσει τη μηχανή. Ο οδηγός του αυτοκινήτου διατηρούσε συνεργείο αυτοκινήτων.

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Ο οδηγός της μηχανής που έχασε τη ζωή του τόσο νέος και τόσο άδικα είναι ο 27χρονος στρατιωτικός Γιώργο Μανανάς, από τον Γοργοπόταμο, ο οποίος στην ηλικία των 9 ετών είχε χάσει τον πατέρα του από τροχαίο δυστύχημα.

Ειδικότερα, ο αδικοχαμένος νεαρός όταν ήταν εννέα χρονών έχασε τον πατέρα του Κώστα Μανανά, σε ηλικία 42 ετών, σε ένα άλλο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Ήταν ο οδηγός του μοιραίου βαν που καρφώθηκε πίσω από το σταματημένο βυτιοφόρο την αποφράδα ημέρα της 30ης Απριλίου του 1999 στα Καμένα Βούρλα.

Ήταν παραμονή Πρωτομαγιάς και οι άνδρες της τροχαίας είχαν σταματήσει για έλεγχο το βυτιοφόρο στον Περιφερειακό των Καμένων Βούρλων. Το βανάκι του Κώστα Μανανά έπεσε πάνω στο βυτιοφόρο που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η έκρηξη που ακολούθησε από το προπάνιο του μεγάλου οχήματος είχε παρασύρει στο θάνατο συνολικά πέντε άτομα, ενώ άλλα 14 τραυματίστηκαν.
Lamiareport.gr
l





Διαβάστε Περισσότερα »

Συμμετοχή Δημάρχου Λεβαδέων σε ημερίδα της UNHCR

H Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου συμμετείχε ως ομιλήτρια σε ημερίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στην Αθήνα.
Η ημερίδα με θέμα  «Στεγάζοντας αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες: οι δήμοι ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον», είχε στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, την πάρουσίαση καλών πρακτικών από τους Δήμους και την κατάθεση προτάσεων για τη συνέχιση του προγράμματος «ESTIA» και μετά το τέλος του 2018.
Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας, Λάρισας,   Τρικκαίων, Νεάπολης – Συκαιών, Καλαμαριάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Ηρακλείου Κρήτης, Ρεθύμνου, Σητείας και Χανίων, που υλοποιούν προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων.
Η Δήμαρχος στην ομιλία της αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Λιβαδειάς και στην επιτυχία του  προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, που επετεύχθη με τη συνδρομή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την αμέριστη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών.
Σημείωσε ότι ο Δήμος επέλεξε να υλοποιήσει το πρόγραμμα με δικές του δυνάμεις, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ), χωρίς τη συνδρομή ΜΚΟ. Αναφέρθηκε στις αρχικές δυσκολίες και  προκλήσεις, αλλά και στα οφέλη της τοπικής κοινωνίας σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της κυβέρνησης χαρακτήρισε σημαντική την παρέμβασή τους για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που θα διευκολύνουν το έργο των Δήμων, όπως η ενίσχυση των δομών Υγείας, η εξάλειψη των γραφειοκρατικών προβλημάτων για την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων (AMKA, ΑΦΜ) και η ανάγκη για σχεδιασμό λειτουργίας επιπρόσθετων τμημάτων για την εκπαίδευση των ενηλίκων προσφύγων από το Υπουργείο Παιδείας.
Αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα της μη ενίσχυσης των δομών Υγείας στην Λιβαδειά, λόγω της μη λειτουργίας ανοικτής δομής φιλοξενίας (camp) και διεκδίκησε την ενίσχυσή τους.
Όσον αφορά στη συνέχιση του προγράμματος μετά το 2018, υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει την ευθύνη στη διαχείριση του προσφυγικού, με την αναλογική κατανομή των 45.000 προσφύγων στους 325 Δήμους της χώρας.
Πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου των Δήμων, που υλοποιούν το πρόγραμμα ESTIA, το οποίο θα αποτελεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών και κοινού σχεδιασμού, αλλά και διεκδίκησης κοινών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διαρθρωτικά της ταμεία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Υπουργείο Παιδείας και στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Δήμος Λεβαδέων και ο Δήμος Θηβαίων για την καταγραφή των εργασιακών δεξιοτήτων των προσφύγων. Τόνισε ότι οι Δήμοι θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν αμιγή προγράμματα εργασίας για τους πρόσφυγες δεδομένου του μεγάλου ποσοστού ανεργίας των δημοτών. Πρότεινε το σχεδιασμό προγραμμάτων που να μεριμνούν ταυτόχρονα για τους Έλληνες άνεργους και για τους πρόσφυγες.
Στο τέλος της ημερίδας, η Δήμαρχος αντάλλαξε απόψεις με τους Δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης για την περαιτέρω συνεργασία τους και την δημιουργία του Δικτύου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ